2024.06.17, Hétfő
Háromszintes mélygarázs épül a Városliget szomszédságában
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Háromszintes mélygarázs épül a Városliget szomszédságában

magyarepitok.hu

2019.05.24. 09:37 - Almási Krisztina

A West Hungária Bau Kft. megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest Kft. munkájával készül el a mintegy 9 ezer négyzetméter alapterületű 3 szintes összesen közel 27 ezer négyzetméter területű parkolóház a Dózsa György úton. A projekt aktuális állásáról, Nagy Sándort, a WHB projektvezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

Háromszintes, 9 ezer négyzetméter alapterületű mélygarázs épül a Városliget melletti Dózsa György úton a West Hungária Bau Kft., mint Fővállalkozó az Épszerk-Pannónia Invest Kft., mint szerkezetépítő szakalvállalkozó kivitelezésében. A Városliget Zrt. közel 6 milliárd forintos beruházásánál tavaly júniusban kezdődtek el a munkálatok, és várhatóan idén év végére befejeződik a szerkezetépítés.

A WHB projektvezetője azt is elmondta, hogy a mélygarázs végleges felszínén térburkolat lesz, illetve tájépítészeti munkálatokat, köztük növénytelepítést is megvalósítanak.

A képre kattintva galéria nyílik meg!

Jelenleg a földmunkák befejező fázisa, illetve a szerkezetépítés zajlik három dilatációs egységnél. Az építőiparban tapasztalható szakmunkáslétszám hiánya miatt a mélygarázs sok élőmunkát igénylő monolit vasbeton-szerkezetei áttervezésre kerültek. Az áttervezéskor az Épszerk-Pannónia Invest Kft. és a West Hungária Bau Kft. arra törekedett, hogy kevés élőmunkával egy gazdaságos, korszerű, gyorsan építhető és előregyártott szerkezetekből álló épületet készítsenek. A közbenső födémeknél mintegy 16000 m2 körüreges panel, míg a zárófödémek esetében 6000 m2 kéregpanel kerül beépítésre.

 

A lépcsőházak két szint magasan épülnek, ezáltal is csökkentve a kivitelezési hibákat és az ebből adódó javításokat, míg a lépcsőkarok szintén előregyártott szerkezetek lesznek. A szerkezetépítéssel párhuzamosan védőcső-elhelyezések folynak, és egy másik projekt keretében, ami ugyanezen a helyszínen folyik majd, a belső szakipari munkák fognak elkezdődni.

 

Nagy Sándor azt is hozzátette, hogy a kivitelezés során kihívást jelent az organizáció megszervezése, mivel az építkezési területet egyik oldalról a Dózsa György út, másik oldalról pedig a Városliget határolja – ezeket nem tudják teljes mértékben igénybe venni a munkálatokhoz, csak a két rövidebb oldalt. Az építkezés idejére viszont ideiglenes forgalomtechnikát alakítottak ki a területen, amivel áthidalható ez a probléma.

A toronydaru építése és bontása okoz további kihívást, szintén a terület behatároltsága és a szűk környezeti adottságok miatt, de jól szervezettséggel ezt is megoldják.

Galéria

Mi épül?BudapestVárosligetparkolókmélygarázsWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés