2023.03.24, Péntek
Megvan a tervezője Budapest kézi-Eb-re épülő sportcsarnokának
illusztráció - deezen

Megvan a tervezője Budapest kézi-Eb-re épülő sportcsarnokának

magyarepitok.hu

2019.05.15. 16:22 - Hegedűs Gergely

A barnamezős beruházásban Ferencvárosban egy évek óta elhagyott területen jön létre a 18 ezer fős aréna.

Hirdetés

A Középülettervező Zrt. végzi el a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges budapesti sportcsarnok tervezési szolgáltatásait. A TED-en megjelent adatok szerint a nyertes 995 millió forintos szerződéses értéken végzi el a feladatokat. A korábbi uniós közbeszerzési adatok szerint a Budapesten felépülő új sportcsarnok alapterülete legalább 40 000 négyzetméter, míg a befogadóképessége 18 000 fő lesz. 

A beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul. Egy több mint 15 hektáros, éveken át gondozatlan, elhagyatott terület válik rendezetté: "Ferencváros új zöldfelülettel és élménycentrummal bővül" - derül ki a közbeszerzésből.


Számos sportágnak teremt otthont

A projektben létrejövő multifunkciós csarnok mind befogadóképességében, mind műszaki megoldásaiban lehetőséget ad nagyszabású hazai és nemzetközi sportesemények, koncertek és egyéb, több tízezer fős látogatószámot igénylő rendezvények megtartására. Az épületnek megfelelő rugalmassággal kell rendelkeznie az egyes rendezvényekhez igazodóan mind befogadóképesség, mind működtetési szempontból.

A létesítmény fő helyszíne lesz a férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. A nagy világversenyek mellett a multicsarnok helyet ad több sportág (például kézilabda, kosárlabda, jégkorong, teremfoci, röplabda, tenisz, tollas, boksz, birkózás, lovas sportok, vívás, torna, küzdősportok, súlyemelés, egyéb tömegsportok) hazai és nemzetközi versenyének. 


A sportszervezeteket is bevonják a tervezésbe

A létesítménynek világviszonylatban hasonló létesítményekkel összehasonlítva kimagasló minőségűnek kell lennie a TED szövege szerint. "A sportcsarnok tervezése során figyelembe kell venni, hogy az új épület Budapest nemzetközileg ismert jelképe lesz a jövőben" - áll a szövegben.

A nyertesnak az általános tervezői feladatok mellett többek közt az alábbiakat is el kell látnia: 

  • a környezet tervezési feladatai,
  • generáltervezői feladatok ellátása,
  • telekrendezéssel, szabályozással kapcsolatos feladatok,
  • sportszakmai szervezetekkel való egyeztetések,
  • közlekedési hatásvizsgálat elkészítése,
  • költségbecslés.
Mi épül?sportberuházásokBudapestsportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés