2024.03.19, Kedd
Végéhez közeledik a legendás Tulipános Ház újjászületése
infotatabanya.hu

Végéhez közeledik a legendás Tulipános Ház újjászületése

magyarepitok.hu, MTI

2019.07.16. 13:38 - Almási Krisztina

Az egykori kaszinóban közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki.

Hirdetés

Már javában zajlanak az egykori Bányatiszti Kaszinó, a Tulipános Ház felújításának munkálatai Tatabányán az EB Hungary Invest Kft. kivitelezésében. A Modern Városok Program keretében megvalósuló beruházás célja a jelenleg leromlott állapotban lévő műemléképület felújítása és közösségi célú hasznosítása. Az épület 1,4 milliárd forintos állami támogatással újul meg.

A bányászhagyományok megőrzése érdekében eredeti formájában, Toroczkai Wigand Ede tervei alapján újítják fel a Tulipános Házat.

Schmidt Csaba polgármester szerint a tatabányaiak többsége még sosem látta belülről az épületet, ám a felújítás után azt visszaadják a város lakóinak. Az egykori kaszinóban közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki.


Sok megpróbáltatáson ment keresztül a közel 100 éves épület

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. A 3000 négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, majd pártbizottsági székházként, később vállalati telephelyként használták.

Az ingatlant az 1990-es években egy bank szerezte meg, majd többször is gazdát cserélt. A huszonkét évig fűtetlenül és bezárva álló épületet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, saját forrásaiból.

Mi épül?TatabányaEBH INVESTműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés