2023.09.22, Péntek
Műemlékfogadó és a majorság is megújul a Nemzeti Ménesbirtokon
Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Műemlékfogadó és a majorság is megújul a Nemzeti Ménesbirtokon

mti.hu

2019.08.10. 11:00 - Gyöngyösi Klaudia

Megújítják a majorépületeket, a központi ménesudvarban található ingatlanokat, valamint ősszel indul a műemlék Hamvay-fogadó rekonstrukciója is.

Hirdetés

A jelenleg futó és a tervezett beruházások fedezetére 3,8 milliárd forintos tőkeemelést kapott a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. - jelentette be a cég beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Turbucz Péter elmondta, az állam összesen 8 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a Békés megyei cégben, ennek első lépése volt a mostani részlet. A fejlesztések, az ingatlanok rekonstrukciója, újak építése és a gépek beszerzése a termelés biztonságát szolgálják.

A közeljövőben megújítják a lótenyésztésre használt majorépületeket, a központi, ménesudvarban található, még fel nem újított ingatlanokat, valamint ősszel indul a műemlék Hamvay-fogadó rekonstrukciója, melyben irodákat, interaktív kiállítóteret és kávézót is alakítanak ki.

 

Az oktatást is fejlesztik a településen

Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta: szeptemberben elkezdődik az oktatási intézmény főépület rekonstrukciója. Az ingatlan új historizáló homlokzatot kap, emellett megújulnak a tanműhelyek is. A 2020/2021-es tanévben sportcsarnokot építenek és felújítják a kollégiumot.

A rekonstrukció idejére költözni kell az iskolának, az oktatás a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. más ingatlanjaiban folyik majd.

Az oktatási intézményben - amely költségvetésének kétharmadát a cég biztosítja - a most zárult tanévben 253 diák tanul, a cél az, hogy az új tanévben ezt a számot 280-ra növeljék.

Mi épül?épületfelújításkollégiumfejlesztésiskolafelújítássportcsarnokMezőhegyes

Hírlevél

Hirdetés