2024.03.19, Kedd
Napfényes üvegépülettel várja a külföldi hallgatókat Debrecen
Látványtervek: dehir.hu

Napfényes üvegépülettel várja a külföldi hallgatókat Debrecen

magyarepitok.hu, mti, dehir.hu

2019.08.23. 10:41 - Szabó Ákos

Az egyetem történetének egyik legjelentősebb fejlesztéssorozata részeként közel 4,9 milliárd forintból építenek több mint 4200 négyzetméteres új egyetemi központot a Dóczy utcában, már keresik a kivitelezőket is. A Ke-Víz és az Épít-Takarít korábban pedig már el is nyert egy fejlesztéscsomagot az intézmény több karának jelenleg is használt épületein.

Hirdetés

Hamarosan elrajtolhat a Debrecenben az egyetem új épületének beruházása az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint. Az intézmény kancellárjának korábbi nyilatkozatából kiderül: a Learning Center névre hallgató új központ kialakítására elsősorban a városi felsőoktatásba érkező, nagymértékben megnövekedett számú külföldi diák kiszolgálásához lesz szükség.

 

 

A Learning Center zöldmezős beruházására az egyetem 4,886 milliárd forintot szán: szintén korábbi nyilatkozatok szerint 2,286 milliárd forint pályázati forrásból és további 2,6 milliárd forint saját erőből. A ma megjelent közlemény szerint már a kivitelezőt keresik a fejlesztéshez.

A Dóczy utcában felépülő, háromszög alakú, négyszintes épület hasznos alapterülete 4249 négyzetméter lesz, a legfelső emelet kivételével a látványtervek alapján legalább kétharmadát egybefüggő, átlátszó felülettel alakítják ki.

 

 

A 11 méter magasra nyúló épületet vasbeton szerkezettel alakítják ki.

  • A földszinten az első emeleti szintről is megközelíthető 256 fős előadó terem, a központi aula, közösségi terek, büfé, iroda, valamint kiszolgáló helyiségek kapnak helyet.
  • Az első emeleten nyitott, szeparálható, térfalakkal tagolt közösségi tanuló boxok lesznek.
  • A második emeleten elektronikus vizsgáztató terem, oktató termek, szeparált konzultációs terek és imaterem épül.
  • A harmadik emeleten szerverterem és gépészeti terek helyezkednek majd el.

 

Debrecen és Nyíregyháza is jól jár

A Learning Center nem az egyedüli fejlesztés, melyet a Debreceni Egyetem most lezajló beruházássorozatában végrehajt: a nyíregyházi kihelyezett egészségügyi kar is új szimulációs központot kap. Emellett többek között korszerűsítik az egyetemi campusok informatikai rendszerét, illetve a mezőgazdasági, a műszaki, a természettudományi és a bölcsészettudományi karok oktatási tereit és műszerparkját is.

Ezzel együtt pedig már több projekt is javítja az egyetemen az oktatás minőségét. A Ke-Víz 21 Zrt. és az Épít-Takarít 2004 Bt. korábban több kar épületeinek felújítását és átépítését vállalta el nettó 156 millió forintos értékben:

  • A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar gépszínének átépítését és a kar talajvizsgáló laborjának is fejlesztését.
  • Az egyetem Népegészségügyi Karának TEOK épületében felújítását.
  • A Műszaki Karon pedig az A épületben az aula bővítését, több más kisebb munkával együtt, valamint a kollégiumi átjárót is felújítjását és a tanulóboxok korszerűsítését.
Mi épül?Debrecenoktatási beruházásDebreceni EgyetemKe-Víz 21 Zrt.Épít-Takarít 2004 Bt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés