2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Horvát összefogással lendül fel a Dunántúl turizmusa
Zselic Csillagpark / blog.szallas.hu

Horvát összefogással lendül fel a Dunántúl turizmusa

magyarepitok.hu/ Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.

2019.10.30. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A turisztikai feladatokat ellátó őrház kiépítése mellett egy főúri kastély parkját is rendbehozták a szakemberek.

Hirdetés

Tájház, természetőrház és lovaspihenő is épült Kaposvár közelében, Horvátországban pedig parkfelújítás és egy oktatási központ fejlesztése készült el egy horvát-magyar közös projektben. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program keretében valósult meg.

A Sefag Zrt. a horvátországi Verőce-Drávamente Megye Önkormányzatával közösen nyert közel 1,5 millió eurós támogatást a Suhopolje-Noskovačka Dubrava és a dunántúli Zselici Csillagpark turisztikai fejlesztésére.

Az építkezés 2018-ban kezdődött meg a megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben. A túrautak csomópontjában található Ropolyi-tó mellett kialakítottak egy tornácos-nádfedeles tájházat, valamint egy turisztikai információs feladatokat is ellátó természetőrházat. Továbbá a tópart közelében megépült két lovaspihenő, amiknek köszönhetően a jövőben a kerékpáros és a gyalogos kirándulók mellett a lovasok is megtalálják a számításukat.

 

Már napelemmel működik a csillagvizsgáló

A Zselici Csillagpark centrumában lévő csillagvizsgáló parkjában napelemeket telepítettek, amelyek képesek lesznek az épület energiaellátását biztosítani. Ezentúl a föld alá vitték a környéken az elektromos légvezetékeket és javították a térség gyengeáramú hálózatát is.

Horvátországban ezzel párhuzamosan a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának rendezése és felújítása készült el. A ritka és védett növényeket is rejtő egykori főúri kertet a turisták már szabadon látogathatják. Emellett a Noskovačka Dubravában lévő „Dráva történet” látogatóközpont új, a természetismereti tantárgyak tanítását segítő, interaktív eszközöket szerzett be.

A projekt résztvevői hangsúlyozzák, hogy az infrastruktúra mellett megfelelő színvonalú szolgáltatásokra és programkínálatra is szükség van. A fejlesztésbe ezért bekapcsolódtak a kaposvári egyetem és a verőcei főiskola turisztikai szakértői is, akik tematikus programcsomagokat állítottak össze a nyaralók igényeihez igazodva.

Mi épül?Dunántúlépítőipari cégekközparktermészetvédelemturizmusSefag Erdészeti és Faipari Zrt.

Hírlevél

Hirdetés