2024.03.29, Péntek
15 éve tervezett fejlesztéssel gazdagodott Budapest repülőtere
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

15 éve tervezett fejlesztéssel gazdagodott Budapest repülőtere

MTI, magyarepitok.hu

2019.11.22. 12:18 - Almási Krisztina

A Merkbau munkájával megvalósult árukezelő központ 21 ezer négyzetméterrel növelte az eddigi kapacitást.

Hirdetés

Felavatták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új árukezelő központját, a Cargo City-t, amely a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. kivitelezésében készült el mintegy 50 millió euróból, vagyis mintegy 16,5 milliárd forintból. A Cargo City alapkövét tavaly szeptemberben rakták le, a bokrétát idén júniusban tűzték ki az épületre, és alig több mint egy év alatt teljesen elkészült a Merkbau a történetének eddigi legnagyobb projektjével.

A 2-es termináltól délre felépített központ két épületből áll: az árukezelő központ 21 ezer négyzetméter, az árutovábbító és irodaközpont 11 650 négyzetméter – ennek építése januárban fejeződik be, és februárban kezdi meg az üzemelést.

A beruházás 2,5-szeresére, 100 ezerről 250 ezer tonnára növelte meg a repülőtér árukezelő kapacitását.

Az épületekkel együtt 32 ezer négyzetméternyi új, úgynevezett forgalmi előteret is építettek, ahol egyszerre két szélestörzsű, vagy négy keskenytörzsű gépet tudnak kiszolgálni. Az integrátor társaságok (DHL, UPS, FedEx) a továbbiakban is az 1-es terminálról üzemelnek majd, a legnagyobb bérlők a Celebi és a Menzies földi kiszolgálók lesznek.

A légi teheráruszállítási iparág számára professzionális környezetet és versenyképességet, a Budapest Airport és a magyar gazdaság számára pedig régiós iparági vezető szerepet jelenthet a ma átadott új légi teheráru kezelő központ, a BUD Cargo City.

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

A BUD Cargo City Magyarország kereskedelmi kapuja a külföldi logisztikai vállalkozások számára, valamint a magyar vállalatok számára kapcsolatot teremt a világ piacai felé, ezáltal a hazai cégek gazdasági és üzleti fejlődéséhez is nagyban hozzájárul. A bázis már most összesen 35 bérlőnek – speditőr cégeknek, cargo légitársaságoknak, biztonsági szolgáltatóknak és vámhatóságnak – ad otthont, ezzel közvetetten mintegy 10 ezer ember számára biztosítva munkahelyet a gazdaságban.


60 százalékkal emelkedett a forgalom három év alatt

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az átadón elmondta, hogy az áruforgalmi adatok és a piac is régóta igényelte a kapacitások növelését, és felidézte, hogy 15 évbe telt, mire az első tervektől eljutottak a Cargo City megvalósításáig.

Az ünnepségen elhangzott az is, hogy  a BUD Cargo City-nek és a tervezett további beruházásoknak köszönhetően most megnyílt annak a lehetősége, hogy a budapesti repülőtér és Magyarország a közép- és kelet-európai régió egyik legfontosabb logisztikai csomópontjává váljon

 

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: tavaly 150 ezer tonna árut kezeltek a repülőtéren,  és az utasforgalom mellett az áruforgalom is dinamikusan, 60 százalékkal emelkedett az elmúlt három évben. A növekedéshez az is hozzájárult, hogy a nagy integrátor társaságok bázist tartanak fenn és sok szállítmányozó cég települt a repülőtérre.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.BudapestLiszt Ferenc repülőtér

Hírlevél

Hirdetés