2024.03.29, Péntek
8300 férőhelyes kézilabdacsarnok épül Szegeden
Látványterv - így fog kinézni az elkészült csarnok

8300 férőhelyes kézilabdacsarnok épül Szegeden

magyarepitok.hu

2019.11.28. 16:01

A 2022-es kézilabda-Eb helyszíneként is szolgáló Pick Aréna mellett egy kétpályás edzőcsarnok is létre jön.

A Felső Tisza-Parton, a volt városi stadion helyén épül fel Szeged legújabb kézilabdacsarnoka. A komplexum a 2022-es férfi kézilabda-Eb helyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal. Emellett egy legalább 80 fős konferenciaterem, négy edzőterem, valamint két bemelegítő terem is megépül.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a TED-en tette közzé a komplexum kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés eredményét. Az adatokból kiderül, a közbeszerzési eljárás nyertese a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27,4 milliárd forint. A Pick Aréna szerződését Dr. Medvigy Mihály, a BMSK Zrt. vezérigazgatója és Paár Attila a WHB Group tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója írta alá. A szerződés a kormány támogató döntését követően 2019. november 15-én lépett hatályba.

Dr. Medvigy Mihály (balra) és Paár Attila - fotó: WHB Group


Harminc gyerek elszállásolására is lehetőség lesz

Az építési munkálatok a régi épületek és meglévő szerkezetek bontása után jövő tavasszal kezdődnek. Az ünnepélyes alapkőletételt 2019. november 29-én, pénteken rendezik.

„Egy 8300 férőhelyes aréna fog megépülni úgy, hogy az arénában a mobillelátós alsó karéj részt el lehet tolni, és kétpályás edzőlehetőséget lehet biztosítani a fiataloknak" - mondta korábban a projektről Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa a Sport TV Mai Helyzet című műsorában. "Mellette épül hozzá egy kétpályás edzőcsarnok, illetve a kézilabda-utánpótlásra is gondolva egy akadémiai, kollégiumi részleg is lesz, ahol több mint 30 gyereket tudunk majd elszállásolni bentlakásos formában. Úgyhogy minden körülmény és lehetőség adott lesz, hogy a továbbiakban is sikeres legyen a sportág Szegeden.”
 

Leválasztható lesz a felső karéj

A TED-en megjelentek szerint a nemzetközi előírásoknak megfelelő lelátószerkesztéssel legalább 5500 nézőhely kiszolgálását kell biztosítani a fő kerengő szintről (első emelet). Ezért itt alakítják ki a büféket, a vizesblokkokat, és a ruhatárakat. Szintén itt kerülnek kialakításra a televíziós közvetítést biztosító kamerahelyek. A fennmaradó 2800 nézőhely megközelítését egy felső kerengőről kell megoldani. A két szint között közvetlen lépcsős kapcsolatok létesülnek.

A felső, 2800 nézőhelyes szint a csarnoktértől vizuálisan is leválasztható lesz (sportelválasztó függönyözés technológiával). Ezen területek gépészetileg is leválaszthatók lesznek.
 

Önállóan is működőképes edzőcsarnok épül

A beruházás egy edzőcsarnok létrehozását is tartalmazza, melynek saját bejárata, lelátója és előcsarnoka lesz. A csarnok elvárt befogadóképessége legalább 1500 néző, további elvárás, hogy alkalmas legyen magyar bajnoki kézilabda mérkőzések lebonyolítására. A csarnokban keresztben két edzőpályát kell kialakítani.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Szegedsportcsarnok