2023.03.29, Szerda
Historizáló külsővel és modern belsővel épült irodaház a Parlament mellé
Fotók: MTI

Historizáló külsővel és modern belsővel épült irodaház a Parlament mellé

mti

2019.12.22. 07:47 - Hegedűs Gergely

A Market Építő által kivitelezésében 9 ezer négyzetméteres épület jött létre. A síkjából kiemelkedő homlokzati díszek és a faragott süttői mészkőből készült rizalit azonos a szomszédos épületeken lévőkkel.

Hirdetés

Januárban adják át Budapesten a Kossuth téren a Szabad György Irodaházat, amely a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében készült el. Az Országgyűlés legújabb irodaházát Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője mutatta be egy sajtóbejáráson.

A csaknem kilencezer négyzetméteres épületben háromszázan dolgozhatnak a jövőben. 

Az irodaház egybeépült a 2-es metró Kossuth téri megállójának felszíni csarnokával. A metrócsarnok mellett hamarosan megnyílik egy nyilvános étterem és kávézó is.   

Több mint ötezer kőtömb a homlokzaton

Wachsler Tamás jellemzése szerint az épület kívül historizáló, belül azonban a 21. századi igényeknek megfelelően épült meg. "A tervezésnél is figyelembe kellett venni, hogy az épület szerkezete a metróállomásra támaszkodik" - tette hozzá. Az épület síkjából kiemelkedő homlokzati díszek, a faragott süttői mészkőből készült rizalit ugyan a vázákhoz és szobrokhoz hasonlóan azonos a szomszédos épületeken lévőkkel, a kőtömböket azonban könnyíteni kellett a korlátozott teherbírás miatt. Ezért üregessé vájták azokat. 

A magastetős épületet sötétszürke természetes palatető fedi, a homlokzaton több mint ötezer ötszáz kőtömböt és ezernyolcszázötven műkőelemet helyeztek el.  


Hulladékhő-hasznosítás és alagút a Parlamentbe​

A hatemeletes épület főbejárata nyugati irányba, a Duna felé néz, amely egy üvegtetős, természetes fénnyel megvilágított átriumos fogadótérbe nyílik. Innen az alagsoron át egy alagút visz az Országházba. Ahogy Wachsler Tamás elmondta, így szükség esetén megvalósítható, hogy a parlamentbe érkezők biztonsági átvizsgálása az épületen kívül történjen, kiküszöbölve minden károkozást az Országházban.   

A mozgássérültek számára is használható épületbe levető-víz hőszivattyú is került és részben hulladékhőt is hasznosít.


Az MTESZ székházból végül csak egy kőoszlop maradt meg

Wachsler Tamás felidézte, hogy bár eredetileg a területre az 1970-es évekbe épült, úgynevezett MTESZ-székház szerkezetét megtartva kívántak korszerű, de küllemében a tér stílusához illeszkedő irodaházat építeni, később azonban kiderült, hogy a tartószerkezet a véltnél sokkal rosszabb állapotú, így azt teljes egészében elbontották. A Pintér Béla által tervezett épületből így egyedül egy faragott díszítésű kőoszlopot tartottak meg, amelyet az étteremben bárki megtekinthet.   

A Szabad György Irodaház az Országgyűlés Hivatala apparátusának lesz a munkahelye. A költözéssel lehetővé válik az is, hogy az Országház negyvenes-ötvenes években sok átalakítást elszenvedett belső tereit visszaállítsák eredeti állapotukba.

Mi épül?Market Építő Zrt.iroda

Hírlevél

Hirdetés