2024.04.20, Szombat
Átadták a Felső-Tisza árvízvédelmét szolgáló fejlesztést
Főkép: MTI, az eseményen készült fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu, más fotók: Főber Zrt.

Átadták a Felső-Tisza árvízvédelmét szolgáló fejlesztést

magyarepitok.hu

2020.02.04. 16:51 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. kivitelezésében valósult meg, a mérnöki munkálatokat pedig a Főber Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma végezte el.

Hirdetés

Megerősödött az árvízvédelem Szabolcs-Szatmár Bereg megye térségeiben – ünnepélyes keretek között jelentették be a Tivadari híd és környezete című árvízvédelmi projekt elkészültét Nagyarban. A fejlesztés a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. kivitelezésében valósult meg, a mérnöki munkálatokat pedig a Főber Zrt. és az Utiber Kft. konzorciuma végezte el.

A képre kattintva galéria nyílik!

A beruházás a védvonalak árvízszintre történő kiépítését és a védvonalak terhelésének csökkentését szolgálja.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a beruházás célja az volt, hogy a védbiztonságot a mértékadó árvízszint plusz 1 méteres biztonsági szintjére építsék ki. A munkálatok előkészítése a geodéziai és tűzszerészeti vizsgálatokkal, valamint a régészeti kutatással 2017 januárjában kezdődött meg, a tényleges munkakezdésre pedig 2017 októberében került sor.

 

Mobilfal biztosítja a biztonságot

A munkálatok során a töltésépítésen kívül résfal és vasbeton-támfal készült, amelynél a plusz egy méternyi biztonságot mobilfal biztosítja. A beruházás keretében az alábbi folyószabályozási művek épültek meg:

  • Tivadari és Tivadari-híd alatti partbiztosítása,
  • Kisari és Kisari-középső partbiztosítása,
  • a Kisari és Tivadari gátőrház fűtés-korszerűsítése,
  • valamint a Kisari gátőrháznál a mobilfal tárolásához egy 200 m2 alapterületű raktár.

A projekt megvalósításánál a területek kisajátítása, illetve annak elhúzódása okozott kihívást. A munkálatok során 22 KV-os elektromos vezetékkiváltást, valamint NA 150 és NA100-as nagynyomású gázvezeték kiváltását is el kellett végezni.

A fejlesztésben érintett települések – Kisar, Tivadar, Nagyar – számára pozitív volt a kivitelezési folyamat: a településeken a beruházás volumene és az építés technológiája miatt minimális volt a lakossági panasz, amit azonban a vállalkozó azonnal orvosolt.

Galéria

Mi épül?Magyar Vakond Út és Építőipari Kft.Főber Zrt.építőipari cégekTiszaárvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés