2024.03.19, Kedd
Fenntartható városrészt épít 40 hektáron a fővárosban a B Build
Látványtervek: szololiget.hu

Fenntartható városrészt épít 40 hektáron a fővárosban a B Build

magyarepitok.hu

2020.02.27. 14:30 - Szabó Ákos

A Szőlőliget Ökopark részben saját beruházással valósul meg Budapest XVII. kerületében. A páratlan természeti adottságokkal rendelkező Naplás-tó szomszédságában, innovatív technológiával építenek fel több száz lakást, illetve lehetőség lesz családi házak, ikerházak építésére.

Hirdetés

Nagyszabású beruházással éleszti újjá a főváros egyik kihasználatlan területét a B Build & Trade Kft.: Szőlőliget Ökopark néven a megújuló energiaforrások használatával okosotthonokból álló városrészt alakítanak ki. A cég nem csupán kivitelezőként, hanem beruházóként is részt vesz a fejlesztésben, amely közvetlenül a központi telephely mellett fekvő területen indult el – erről és több más részletről is beszélt lapunknak adott interjújában egy hónapja Benik Balázs, a cég ügyvezetője.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Fókuszban a zöld megoldások

A 38 hektáros, közel 150 építési telekből álló ökovárosnegyed a Szőlőliget Ökopark Kft. tulajdonában áll, több éves előkészület után 2019. év tavaszán indult a beruházás. A fejlesztésben és kivitelezésben szerepet vállalt a Scorpio-Trans Kft. is, a vállalkozást évtizedes szálak kötik a B Buildhez. Majer Zoltán, a beruházó cég ügyvezetője pedig átfogóan irányítja a projekt energiahatékony és igényes építési technológiával történő megvalósítását.

 

 

A területet fosszilis energiafelhasználástól mentesen építik ki. Az épületek fűtését geotermikus energiával oldják majd meg és a közvilágítás is energia-takarékos lesz.

A szennyvizet gravitációs hálózat gyűjti majd össze, a csapadékvizet pedig egy különálló rendszer, amely egy tisztítási folyamat után a parkban található tóba vezeti azt.

Az ökopark központjában kialakítandó pihenőpark, a közel 5000 négyzetméteres tó, az étterem és a kávézó mintegy rekreációs központként fog szolgálni az aktív pihenésre, kikapcsolódásra vágyók számára. Az elkészült ökopark teljes területén kerékpárút halad, amely bekapcsolódik a XVII. kerület kerékpárút-hálózatába, így a fővároséba is.

 

Budapestről és az agglomeráció felől is közvetlen az útkapcsolat

 

 

A kertvárosi részen 300 házat, vagyis 600 lakást adnak át: a terület beépítettségénél pedig kifejezetten figyelnek arra, hogy környezettudatos életterek kialakításával a családok nyugalmát megteremtsék. Az új városrészt két irányból lehet majd megközelíteni: a Cinkotai útról lesz a főbejárata, és a Naplási útról is elérhető lesz.

Kétcsoportos bölcsőde, háromcsoportos óvoda, felnőtt- és gyermekorvosi rendelő, gyógyszertár, kereskedelmi egységek, valamint elektromos töltőállomások létrehozásával fogják az ott lakók szükségleteit és kényelmét biztosítani.

 

Heteken belül indulnak a családi-, és a társasházi építkezések

Jelenleg a közintézményi blokkban irodaházak és üzlethelyiségek tervezése van folyamatban, de heteken belül megkezdődnek a társasházi lakások, ikerházak és családi házak kivitelezési munkálatai is.

 

 

Galéria

Mi épül?B Build and Trade Kft.lakóparkBudapestzöld megoldásokinnovációgeotermikus energialakásépítésXVII. kerületScorpio-Trans Kft.bölcsődeóvodafejlesztésegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés