2023.12.06, Szerda
Megújul a debreceni Főnix Csarnok
Fotó: fonixcsarnok.hu

Megújul a debreceni Főnix Csarnok

mti.hu

2020.02.27. 08:30 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás keretében többek között a külső homlokzat javítása és festése mellett új színvilágú belső teret is kialakítanak.

Hirdetés

Felújítják a debreceni Főnix Csarnokot a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra. A felújítás 2,5 milliárd forintból valósul meg, ebből az összegből a küzdőtér is teljesen új sportpadlót kap.

A létesítmény a 2002-es torna-világbajnokságra épült, és az elmúlt tizenhét év alatt számos nemzetközi versenynek adott otthont, legutóbb januárban a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak.

"A csarnok ugyan jó állapotúnak tűnik, de megérett a felújításra" – mondta Papp László polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A beruházás keretében a külső homlokzat javítása és festése mellett új színvilágú belső teret alakítanak ki, felújítják a vizes blokkokat, a burkolatokat, az öltözőket, a gépészeti berendezéseket és a légtechnikát.

 

Modernizálják a hang- és vizuáltechnikát is

Az aréna új hangosítást és vizuáltechnikai berendezést is kap, valamint áttérnek az energiatakarékos LED-világításra. A rekonstrukciónak nem része a lelátóbővítés, így továbbra is 6500 ülőhely lesz majd a sporteseményeken, koncerteken pedig egyszerre mintegy nyolcezer vendéget tud fogadni az objektum, amelyben a kézilabda Eb-re a nemzetközi előírásoknak megfelelő beléptetőrendszert és kamerahálózatot is kiépítik.

A korszerűsítés a tervek szerint 2021 második felére fejeződik be, ezt követően kezdődhet majd a próbaüzem.

 

A létesítmény további támogatást is elnyert

Becsky András, a csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, a kormánytámogatás mellett további bruttó 300 millió forintot nyertek a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán, amelyhez a debreceni önkormányzat biztosította a harminc százalékos önrészt.

Az összegből többek között új mobilburkolatot vásárolnak a küzdőtérre, valamint a labdafogó hálókat is lecserélik. Jelenleg a tervezési program összeállítása zajlik, azt követően készül el a rekonstrukció ütemterve. A felújítás előreláthatólag nyáron kezdődhet el, a munkálatokat pedig próbálják úgy ütemezni, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen zárva a létesítmény.

Mi épül?DebrecenFőnix Csarnoksportberuházások

Hírlevél

Hirdetés