2024.03.19, Kedd
Gőzerővel épül az új kerékpáros híd Szentendrén
Fotók: NIF Zrt.

Gőzerővel épül az új kerékpáros híd Szentendrén

NIF Zrt., MTI

2020.04.01. 11:42 - Almási Krisztina

A HE-DO Kft. munkájával egy 5,6 kilométer hosszú kerékpárútvonal újul meg, ennek részeként épül híd a Dera-patak felett.

Hirdetés

Jó ütemben haladnak az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút fejlesztési munkálatai Budapest és Szentendre között. A tervek szerint a kivitelező HE-DO Kft. augusztus végére készül el az 5,6 kilométer hosszú kerékpáros útvonal újjáépítésével.

A kerékpárút részeként a város déli határában, a Dunába ömlő Dera-patak ártéri területe felett egy 36 méter szabad nyílású új kerékpáros híd épül az árvízvédelmi töltés magasításával.

A két darabból álló, összesen 18 tonna tömegű acélszerkezetet egy 160 tonna teherbírású daru segítségével emelték be a korábban elkészült vasbeton hídfőkre. A pontos beállítást követően a két hídelemet összehegesztették a technológiai okok miatt épített ideiglenes támaszon. A kerékpáros hidat 3 méter szélességgel, 2x1 haladó sávval, kétoldalon 1,4 méter magas korlátokkal alakítják ki.

 

Fotó: NIF Zrt.

Jelenleg a híd szerkezeti elemeit rakják le, arra vasbeton lap kerül, azon építik majd ki a kerékpárutat. Mire ezek a munkák befejeződnek, addigra a Budapest-Szentendre kerékpárút is elkészül majd.

A kivitelező a koronavírus-járvány ellenére tartja a határidőt, így a Budapestet Szentendrével összekötő kerékpárút a híddal együtt nyárra elkészül majd.

A munkálatok alatt az építési terület teljes egészén tilos a kerékpáros és a gyalogos közlekedés a Duna sétányon. A felújítás idején a kialakított ideiglenes Eurovelo 6 útvonalon lehet közlekedni Budapest és Szentendre között.

A hidat nagyon sokan használják majd hétközben, munkába járáshoz, hétvégén pedig a kerékpáros túrázók, kirándulók veszik majd birtokba.

 

Fotó: NIF Zrt.


Új kerékpáros pihenőhelyek is épülnek

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában zajló fejlesztés Budapest és Szentendre között mintegy 5,6 kilométer hosszú kerékpáros útvonalszakaszt érint, amelyen az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, illetve felújítják a burkolatokat, és fejlesztik a közvilágítást.

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítik. Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki, és két pihenőhely újul meg Budakalászon.

Fotó: NIF Zrt.

 

Mi épül?HE-DONemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)BudapestSzentendrekerékpárúthídépítés

Hírlevél

Hirdetés