2024.04.20, Szombat
Befejeződött az 1-es utasmóló építése a budapesti repülőtéren
Az átadott utasmóló (fotó: Market Zrt.)

Befejeződött az 1-es utasmóló építése a budapesti repülőtéren

MTI

2020.06.23. 17:22 - Almási Krisztina

A Market kivitelezésében megépült új utasmóló szervesen kapcsolódik a 2A terminálhoz, beszállító kapui közvetlenül a repülőgép-állóhelyekre nyílnak, ami kényelmes beszállást tesz lehetővé.

Hirdetés

Befejeződött a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a régi fapados beszállítócsarnok helyén épült 1-es utasmóló kivitelezése a Market Építő Zrt. munkájával, a fejlesztés napra pontosan a tervezett határidőre készült el. A beruházás 11,5 milliárd forintba került, amelyet az üzemeltető teljes mértékben saját forrásból fedezett, az építés tavaly júliusban indult, az első ütemet idén januárban adták át.

A 120 méter hosszú 1-es móló szervesen kapcsolódik a 2A terminálhoz, a korábbihoz képest zárt folyosón keresztül közelíthető meg.

A móló 8 gyalogos beszállítókapuja közvetlenül a repülőgép-állóhelyekre nyílik, ami zökkenőmentes, kényelmes beszállást tesz lehetővé, illetve további 6 kaputól buszok szállítják majd az utasokat az épülettől távolabb parkoló repülőgépekhez. A második ütem átadásával összesen 11 500 négyzetméteresre növekszik a repülőtér schengeni forgalmát kiszolgáló utasmóló.

 

Mozgólépcső biztosítja az összeköttetést a főépülettel (fotó: Market Zrt.)

Az épület minden részének kivitelezése – a 2A Terminállal összekötő folyosóval együtt - rekordidő, egészen pontosan 339 nap alatt befejeződött - ezzel teljesült a Budapest Airport vállalása, hogy az új móló építését a nyári utazási szezon kezdetére befejezi. Az építkezés az elmúlt 11 hónap alatt folyamatosan, a tavaly nyári csúcsforgalom idején is zajlott, nem zavarva a repülőtér normál, napi forgalmát. A beruházást a Budapest Airport teljes egészében saját forrásból finanszírozta.

Az 1-es móló fűtött-hűtött, világos tereibe megérkező, vagy a járatuk indulására váró utasok kényelmét üzletek és extra szolgáltatások is biztosítják.

Az egyszintes, 5,2 méter belmagasságú épület meghatározó elemei a fagerendák és a nagy üvegfelületek, amelyek a korszerű belsőépítészeti kialakításnak köszönhetően egyedi és kellemes környezetet biztosítanak.

 

Mosdóblokk (fotó: Market Zrt.)

A móló nagy előnye, hogy az összeköttetés a 2A Terminállal úgy valósul meg, hogy az utasok a jegykezelést követően egyetlen pillanatra sem hagyják el a komfortos épületet.

A fő terminálépületből mozgólépcsővel és lifttel felszerelt összekötő épületen keresztül érik el a mólóhoz vezető, 120 méter hosszú, tágas, klimatizált és fűtött folyosót.

A központi csarnokban pihenő- és várótér, étel- és italvásárlási lehetőség, 3 nagy kapacitású, akadálymentes mosdóblokk, valamint egy dohányzóterasz is épült. Az építési munkálatok határidőre elkészültek, az utasforgalom a használatba vételi engedély kiadása után indulhat el.

Mi épül?Market Építő Zrt.BudapestFerihegyLiszt Ferenc repülőtérrepülőtér

Hírlevél

Hirdetés