2024.04.20, Szombat
Jövő év elejére megújul a Veszprém megyei Zichy-kastély
programturizmus.hu

Jövő év elejére megújul a Veszprém megyei Zichy-kastély

MTI

2020.06.04. 12:03 - Almási Krisztina

A műemléképületben többek közt korszerűsítik a világítást és a fűtési rendszert, valamint szabadulószobát is kialakítanak benne.

Hirdetés

Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a falai között működő Trianon Múzeum a Nemzeti Kastély és Várprogramnak köszönhetően a jövő év elejére az Agrippa Kft. munkájával. A trianoni diktátum időszakát bemutató, megújult interaktív kiállítás és új közösségi terek várják majd a látogatókat.

A több mint 463 millió forintból megvalósuló beruházás során többek közt:

  • megújítják a kastély világítását,
  • korszerűsítik a fűtési rendszert,
  • valamint kicserélik a nyílászárókat is.

A Trianon Múzeumban múzeumpedagógiai játékteret, szabadulószobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, valamint részben vagy egészben megújulnak a kiállítási tartalmak is.     

A kastély a fejlesztésnek köszönhetően egész évben látogatható lesz, így jelentősen hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez.     

A fejlesztés alapkőletétele alkalmából tartott eseményen kiderült, hogy a program keretében országosan összesen 60 milliárd forintból 19 kastély és 15 vár újul meg, melyek mindegyike vonzó turisztikai célponttá válik és az adott térség gazdasági életét is fellendítik. A cél az, hogy a megújult épületek többségükben önfenntartóan működjenek.


A 19. század második felében épült újjá a kastély

Az épületet a Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban. 1860-ban az épület leégett, újjáépítését gróf Waldstein János végeztette, aki felesége, gróf Zichy Terézia révén kapcsolódott a korábbi tulajdonosokhoz. A kastély a mai formáját javarészt Ybl Miklós tervei nyomán kapta, romantikus stílusban.

A közel 300 éves kastély 1993-94-ben, majd 2014-ben is átesett részleges felújításokon, most ezt a munkát fejezhetik be.

Mi épül?VárpalotaműemlékfelújításmúzeumAgrippa Kft.turizmusépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés