2024.06.25, Kedd
Korszerű utascentrum épül a Keletiben
Az utascentrum látványterve (mavcsoport.hu)

Korszerű utascentrum épül a Keletiben

mavcsoport.hu

2020.06.08. 10:09 - Almási Krisztina

A fejlesztés több mint 1500 négyzetméternyi területet érint, amely során új pénztári és ügyfélszolgálati helyeket alakítanak ki, valamint várakozási tér és gyereksarok is várja majd az utazókat.

Hirdetés

Jövő nyár végéig modern utascentrum épül az eddiginél komfortosabb kiszolgálás érdekében az éves szinten közel 11 millió ember által használt, 136 éves Keleti pályaudvaron - derült ki a mavcsoport.hu tájékoztatásából. A fejlesztésnek köszönhetően az utasok egy helyen intézhetik a menetjegyváltással, illetve a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyeket. Az előzetes tervek szerint 2020 végén kezdődhet meg a kivitelezés, ami várhatóan 2021 második felében fejeződik majd be. 

Az akadálymentesített utascentrum a peronszint alatt, a jelenlegi belföldi pénztárak és a pénztárak előtti terület teljes átépítésével valósul meg összesen 1542 négyzetméteren.

A 200-250 négyzetméteres ügyféltérben 9 új pénztári és 2 új ügyfélszolgálati munkahelyet alakít ki a vasúttársaság, amelyek közül az egyik pult mozgássérült munkavállalók számára kialakított munkahely lesz.

A belföldi és nemzetközi menetjegy-értékesítésen túl itt működik majd az információs- és az ügyfélszolgálati iroda, és egy szolgáltatásértékesítő iroda is az utasok rendelkezésére áll, ahol a csoportos utazásokkal kapcsolatos igényeket lehet intézni. A közlekedési és várakozási terek, a gyereksarok és a biztonsági őr pultja is az utascentrumban kap helyet.


Cél az utasok minél gyorsabb kiszolgálása

A menetjegyváltási idő csökkentése a MÁV kiemelt céljai között szerepel, ezért az utasok gyorsabb kiszolgálása érdekében ügyfélhívó irányítja majd a megfelelő munkaállomáshoz a várakozó utasokat.

A pályaudvaron 18 jegykiadó automata fogja szolgálni a gyorsabb jegyváltást, többségük az utascentrumban és környékén lesz megtalálható, de működnek majd a vágányoknál is.

Az ügyféltérben központilag vezérelt, modern és látványos utastájékoztatási kijelzőket helyeznek el, valamint a pályaudvaron megszokott hangosbemondó is segíti az ügyet intéző vagy vonatindulásra váró utasokat.

 

Az utascentrum látványterve (mavcsoport.hu)

Mozgólépcső és lift is épül annak érdekében, hogy az utasok kényelmesen és akadálymentesen megközelíthessék a metrót és a peronokat. Az utascentrumon kívül, de annak közelében pedig csomagmegőrzőket helyeznek el. A vasúttársaság dolgozóit is számos, az utasok számára láthatatlan, de a mindennapi pontos és hatékony munka érdekében szükséges fejlesztés szolgálja az utascentrumhoz tartozó háttérirodákban.


Megkezdődött a pályaudvar mosdóinak teljeskörű felújítása

Május elején kezdődött meg a felújítás, és év végéig teljesen megújul, valamint 74 négyzetméterrel bővül a Keleti pályaudvar aluljáró szintjén az utasok által használt mellékhelyiség. A munkák során az eddigi mosdóhelyiségek belső tereit az épületgépészettel és világítási hálózattal együtt teljesen visszabontják.

A mosdókat a mai igényeknek megfelelően alakítják ki a nők, a férfiak, illetve külön a mozgáskorlátozottak számára, baba-mama résszel, vandálbiztos szaniterekkel, valamint hangos utastájékoztató eszközöket is beszerelnek. A munkákat a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft. – a műemléki környezetre tekintettel – örökségvédelmi engedélyek alapján végzi.

A december végéig tartó felújítás ideje alatt az utasok részére a Thököly út felőli oldalfolyosóról nyíló, a Lotz-teremhez közeli mosdó biztosított, amiről a helyszínen kitett információs táblák tájékoztatnak.

Mi épül?BudapestKeleti pályaudvarMÁVMÁV FKG Kft.közlekedésfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés