2024.04.16, Kedd
BKK: indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés
Fotó: cultura.hu

BKK: indulhat a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés

MTI

2020.07.27. 07:27 - Almási Krisztina

A kivitelező feladata lesz többek közt a híd közúti pályájának újjáépítése, a kőoroszlánok restaurálása és az új közvilágítás kiépítése is.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága pénteki ülésén jóváhagyta a Széchenyi Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását – derül ki a szervezet közleményéből.

Eredményes tender esetén 2021 tavaszán elindulhat és 2023-ban véget érhet a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Lánchíd rekonstrukciója.

A kivitelező feladata lesz:

  • újjáépíteni a híd közúti pályáját és gyalogos járdáit,
  • javítani az acélszerkezetet és azok korrózióvédelmét,
  • restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat,
  • restaurálni a kőoroszlánokat,
  • visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket,
  • illetve kialakítani a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágítását.

Ezen kívül a kivitelező feladata még egy gyalogátkelőhely létesítése a pesti hídfő északi és déli járdája között, továbbá a hídfőkben lévő gyalogos aluljárók kiszélesítése és lépcsők átépítése is. A kivitelező továbbá rendezi, roncs- és lőszermentesíti a Duna medrét a híd környékén és korszerűsíti a hajózási jelzéseket is.


A teljes fedezetre szükség van a sikeres tenderhez

A rekonstrukció kizárólag a híd felújítását tartalmazza, a munkálatokat a Fővárosi Önkormányzat saját forrásból, hitelből, illetve a kormány tervezett 6 milliárd forintos hozzájárulásából finanszírozza. A kormányzati hozzájárulásról még nem kötötték meg a támogatási szerződést, annak időpontja egyelőre ismeretlen, ezért a BKK technikailag csak feltételes közbeszerzési eljárást írhat ki. Ez a tender csak akkor lehet eredményes, ha a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll.

A BKK igazgatóságának döntése alapján a feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása a napokban megjelenik. A tervezett ütemezés szerint eredményes eljárás esetén a BKK a nyertes vállalkozóval 2021. február végén köthet szerződést.

Amennyiben a felújításhoz szükséges teljes fedezet rendelkezésre áll, a kivitelezési munkálatok márciusban kezdődhetnek, a teljes felújítás tervezett időtartama 30 hónap, melyből a Lánchíd legfeljebb 18 hónapig lesz lezárva a forgalom elől.

A Lánchíd biztonságos használatáról a felújítás megkezdéséig a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak naponkénti ellenőrzéssel.

Mi épül?BudapestLánchídhídfelújításBKK

Hírlevél

Hirdetés