2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Így fog zajlani Füzér mesebeli várának felújítása
Főkép: Youtube: Mihály Gózon - Zemplén felülről: Füzéri vár, Károlyi-kastély, Kőkapu

Így fog zajlani Füzér mesebeli várának felújítása

ted.europa.eu

2020.07.06. 17:56 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében valósulhat meg.

Hirdetés

A jövőben folytatódhatnak a rekonstrukciós munkálatok a füzéri várnál – derül ki a közbeszerzési adatokból. Ahogy azt korábban már megírtuk, a Kaputorony, a Sáfárház, a Czejtház, a Kapubástya, valamint az Óratorony felújítása már megkezdődött, ezt követően azonban:

  • a Deákház,
  • a Kapitányház,
  • a virágoskert,
  • és a külső várfal is megújulhat.

A beruházás közel 1 milliárd 250 millió forintból valósulhat meg, a LAKI Épületszobrász Zrt. kivitelezésében.

A projekt során a szakemberek több mint 504 köbméter területen végzik majd el a várfalak statikai megerősítését. A földszinti Deákházban pedig kiállítótér, papírmerítő műhely, előkészítő helyiség, valamint árnyékszék kerülhet kialakításra.

A tervek szerint újjáépül továbbá a Deákház felett elhelyezkedő Kapitány háza is, gyilokjáróval, külső lépcsővel, csatlakozva a Konyha rekonstruált épületéhez. Mindemellett a tetőtérben személyzeti mosdókat és öltözőket terveznek létesíteni.

A rekonstrukció során teljes magasságban kiépülhet a Virágoskert várfala, loggiával, összekötve a gyilokjárót a Palotaszárnnyal. A Virágoskertben az ágyások kőkeretezést kapnak majd, ezen kívül pedig az építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti, építményvillamossági feladatok megvalósítása is a kivitelező feladata lesz.

Lapunk értesülése szerint a felújításra vonatkozó szerződés feltételes, így a vár kivitelezése a jövőben a fedezet biztosítása esetén fog folytatódni.

 

Még több látogatót generálhat a felújítás

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent.

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

 

Mi épül?FüzérkastélyfelújításvárfelújításLaki Épületszobrász Zrt.építőipari cégekműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés