2024.04.25, Csütörtök
Teljesen megújul Sátoraljaújhely egykor rendháznak épült piarista kollégiuma
Fotók: MTI/Vajda János

Teljesen megújul Sátoraljaújhely egykor rendháznak épült piarista kollégiuma

mti, kozbeszerzes.hu

2020.07.28. 08:16 - Szabó Ákos

Már jelenleg is zajlik egy energetikai fejlesztés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város kollégiumában, de most közel kétmilliárd forint értékben jelentettek be további átfogó fejlesztéseket.

Hirdetés

Két részletben, összesen több mint 1,8 milliárd forintból teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Piarista Kollégium a következő két évben. 2021-ben 1,1 milliárd, 2022-ben pedig 747 millió forintot szán az állam az építkezésre – hangzott el a beruházást beharangozó sajtótájékoztatón hétfőn.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen megújuló piarista kollégiumban jelenleg is folyik egy 330 millió forintot meghaladó energetikai beruházás, melyet a közbeszerzési adatok szerint a Jánosik Kft. végez el.

 

 

Ennek a beruházásának a munkálatai során derült ki, hogy komoly problémák vannak az ingatlannal. A kormány erre reagálva döntött a támogatásról, remélve, hogy az intézmény lakói számára huszonegyedik századi körülményeket biztosíthatnak majd – mondta el Soltész Miklós államtitkár.

Az eredetileg oktatási célokat is szolgáló piarista rendházként működő épületben az államosítás után 1948-ban alakították ki a kollégiumot, amelyet 1992-ben kapott vissza a rend.

Az épület elődjének tekinthető kolostort a XIV. században emelték a pálosok, 1668-ban újjáépítettek, majd 1698-ban kibővítettek egy második emelettel.

 

Közel száz diáknak ad otthont

A 90 férőhelyes egyházi intézmény a jelenleg futó energetikai, valamint a bejelentett beruházásokkal, például szigeteléssel, tetőcserével, homlokzatfelújítással, nyílászárócserével és fűtéskorszerűsítéssel együtt teljesen megújul 2022-re.

Az épületben kialakítanak olyan közösségi tereket is, ahol hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára tudnak programokat szervezni.

Mi épül?Sátoraljaújhelykollégiumfejlesztésoktatási beruházásegyházi fejlesztésekJánosik és Társai Kft.

Hírlevél

Hirdetés