2024.03.19, Kedd
Kelenföld központjában épített zöld kollégiumot a Laterex Építő Zrt.
Fotók: Laterex/Hlinka Zsolt

Kelenföld központjában épített zöld kollégiumot a Laterex Építő Zrt.

magyarepitok.hu

2020.09.25. 18:09 - Hegedűs Gergely

A kivitelezés során a nem várt nehézségeket is sikeresen kezelték, így határidőn belül épült meg a közel nulla energiaigényű, legmagasabb energetikai besorolású kollégium.

Hirdetés

Új kollégium épült a fővárosi Kelenföldön, az Etele tér közvetlen közelében. A Vasút utca 8. szám alatt egy teremgarázzsal és tetőszinttel ellátott, négyemeletes épület jött létre a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében. Lapunk Berhidai Gézától, a Laterex szakemberétől tájékozódott a projekt részleteiről.

Fotók: Laterex/Hlinka Zsolt


Sikeresen behozták a talajvíz okozta lemaradást

A beépítetlen telken, zöld beruházásban létrejövő kollégium építését tavaly júniusban kezdték el. Mivel az épület telekhatárra épült, az egyik oldalán nem volt lehetőség rézsű kialakítására, így itt közel függőleges földfal készült lőttbetonos megerősítéssel. Nem várt kihívást jelentett kivitelezés közben a talajvíz megjelenése, ám ezt a Laterex a penetronos betonozás által sikeresen kezelte, az így keletkezett minimális csúszást a későbbi munkák során behozta.

A szerkezetépítés az előre meghatározott ütemben haladt, így 2019 év végéig elkészült valamennyi vasbeton tartószerkezet. Ezzel összhangban, két szint követéssel készült a falazási munka, illetve az elektromos és gépész alapszerelés.

„A födémek betonázásánál különös figyelmet kellett fordítani a mennyezeti hűtés-fűtési vezetékek, valamint az elektromos védőcsövek pontos elhelyezésére” – mutatott rá Berhidai Géza. „Ez a rendszer nagyban gyorsította a kivitelezést, mivel a későbbiekben az aljzatba nem került padlófűtési vezeték.”

Szavaiból az is kiderült, tavasszal a koronavírus akadályozta az építkezést, és nehézséget okozott, mind létszám, mind anyagellátás terén. „Mindazonáltal az erőfeszítéseinknek köszönhetően ezt a nem várt tényezőt is sikerült kiküszöbölni, így a júliusi határidőt tartani tudtuk.”


A Kelenföldi útra is nyílik egy bejárat

Az épületet 65 kollégiumi szobával, valamint közöségi teremmel, közösségi konyhával és tanulószobával adták át. A pinceszinten a 15 autót befogadó mélygarázs mellett kukatároló, és gépészeti tér is épült.

A kollégium a Vasút utcán zártsorúan csatlakozik a majdan épülő házak sorába,

homlokzata a harmadik emeletig ragasztott rusztikus klinkertégla lapburkolatot kapott, míg a negyedik emeleten állókorcos fémlemez burkolatot.

A belső terek PVC burkolatúak, míg a nagyobb mechanikai, illetve a közösségi terekben műgyanta burkolat készült. A telek két közút között helyezkedik el így az épület két oldalról, a Vasút utca mellett a Kelenföldi útról is megközelíthető.


A hőszivattyúk és a gázkazánok egymást váltva látják el a házat

Az épület teljes fűtési hőigényét két kondenzációs fali kazán fedezi. Emellett két hőszivattyú is elhelyezésre került a tetőn, mely a teljes hűtési igényt biztosítja, valamint az átmeneti időszakban a fűtést is. A hőszivattyú és gázkazán közötti váltást az automatika rendszer végzi a hőszivattyú optimális tartományának figyelembevételével. A fűtés-hűtési rendszert a lakószobák esetében korszerű mennyezetfűtés, míg a közösségi terekben fan-coil és radiátor kör biztosítja.

A tetőn elhelyezett napelemek közel teljes mértékben fedezik az energiafogyasztást, az épület az elkészült energetikai tanúsítvány szerint: AA++ besorolású.

Ez a legmagasabb energetikai besorolási osztály Magyarországon, amelyet a tanúsított ingatlanok kevesebb, mint fél százaléka éri el.

Az épületben többek közt tűzjelző rendszer, beléptető- és kamerarendszer, valamint szén-monoxid jelző rendszer is van.

Galéria

Mi épül?kollégiumfejlesztésingatlanfejlesztésLATEREX Építő Zrt.Kelenföld

Hírlevél

Hirdetés