2024.07.17, Szerda
Kívül-belül megújult a pesti belváros közel 300 éves temploma
MTI/Szigetváry Zsolt

Kívül-belül megújult a pesti belváros közel 300 éves temploma

MTI

2020.09.07. 13:53 - Kalácska-Nagy Nóra

A templomi munkálatok során restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét és kicserélték a padlóburkolatot is.

Hirdetés

Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A kivitelezési munkálatokat a BAU-VIP Generál Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte.

A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A projekt során

  • megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát,
  • restaurálták a szobrokat,
  • felújították a sekrestyét,
  • kicserélték a padlóburkolatot
  • és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert.

 

Fontos a kereszténység megőrzése 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak "poros múlt", hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is.

Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak. Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta "szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket".

Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy "másik pusztító időszak, a kommunizmus" bukása után részben megújulhatott a templom. "Három évtizede hittük, hogy a változás a kereszténységnek is nagy erőt ad", ma már látjuk azt is, mekkora küzdelem a kereszténység megőrzése. Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni - tette hozzá Soltész Miklós.

 

Hodegitria díszíti a templom főoltárát

A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg szentmise keretében. Erdő Péter szentbeszédében a "magyar Czestochowának" nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort. Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti.

Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária "vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték. Vissza tudja hozni a hitet olyan társadalmakba, ahol az igazság, a szeretet és a Krisztusba vetett bizalom kiszáradt az emberek szívében"

- fogalmazott. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára.

A templomot és a mellette lévő kolostort a pálosok építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el. 1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a - pálos kolostorban létesített - Központi Papnevelő Intézet közös temploma.

Mi épül?BAU-VIP Generál Építőipari és Szolgáltató KfttemplomfelújításKözponti Papnevelő IntézetEgyetemi Kisboldogasszony-templomépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés