2024.04.20, Szombat
Decemberre elkészül a dubaji világkiállítás különleges szerkezetű magyar pavilonja
Látványtervek: Expo 2020, Fotók: Épkar Zrt., Szabó Ákos/magyarepitok.hu

Decemberre elkészül a dubaji világkiállítás különleges szerkezetű magyar pavilonja

magyarepitok.hu, mti

2020.10.13. 11:01 - Szabó Ákos

A WHB-Épkar munkájával makoveczi stílusú épülettel mutatkozik be a '21-es expón Magyarország.

Hirdetés

Nemrég írtuk meg, hogy a 2021-re halasztott Dubaji Világkiállítás magyar bemutatóközpontjának építkezése kifejezetten jól halad: a napokban tett közzé fotós beszámolót a projektről a kivitelező WHB-Épkar Kft. két tulajdonos vállalata, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. és az Épkar Zrt.

 

 

Biztonságosan dolgoznak

Most virtuális sajtótájékoztatót tartott a beruházó Expo 2020 Nonprofit Kft., melynek során szintén kiemelték: a járványhelyzet ellenére is az ütemtervek szerint, szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett zajlik, emellett a szervezők is azon dolgoznak, hogyan tudják majd a világkiállítást a legbiztonságosabban lebonyolítani.

 

 

Takács Szabolcs miniszteri biztos hozzátette: előnyben részesítik a szabadtéri rendezvényeket, a szükséges távolságtartási szabályok betartása érdekében pedig alternatív sorban állási megoldásokat is alkalmaznak majd.

 

A magyar természeti kincsek közül a víz kap kiemelt szerepet a sivatagi kiállításon

Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője elmondta: a kiállítás elhalasztása nem jelent többletköltéget Magyarország számára, az eredeti forrásokat átütemezték.

A pavilon az Aquaroots of Hungary nevet kapta, azért, mert szeretnék megmutatni azt a csodálatos vízi kincsvilágot, amelyet a magyar föld magában rejt.

 

 

A makoveczi szellemiségben épülő magyar pavilon februárban lett szerkezetkész (erről helyszíni riporttal számolt be lapunk), várhatóan decemberben befejeződik az építkezés, ezután indulhat a használatbavételi engedélyeztetés és az átadás-átvétel folyamata.

Az épületben helyet kapó, a legmodernebb digitális eszközök tárházát felvonultató kiállítás bemutatja majd a hazai természetes vízkészlet kialakulásának történetét, kiemelten foglalkozva az ország gyógy- és termálvizeivel, a balneológiával, a gyógy- és termálturizmus lehetőségeivel - mindezt víz használata nélkül, a fenntarthatóság jegyében.

 

 

A létesítmény érdekessége, hogy szerkezetén száraz technológiákkal dolgoztak, ennek építéséhez már a tervezéskor vízmentes technológiákkal készültek.

Az épület szerkezeti elemeit részben tengeri úton, részben pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították el a Dubaji Világkiállítás területére három ütemben, 2019 őszén. Már maga a szállítás is különleges eljárásokat igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 ezer kilogramm.

 

 

A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt.

A világkiállítás hat hónapja alatt közel kétmillió látogatót vonzanának a pavilonba, amelynek elindult a hivatalos weboldala, a www.hungaryexpo2020.hu is, ahol folyamatosan frissülő információk, hírek fogadják az érdeklődőket.

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.kiállításépítészet

Hírlevél

Hirdetés