2024.03.19, Kedd
180 éves műemlék szálló újulhat meg Esztergomban
Esztergomot ábrázoló fotó a Duna irányából

180 éves műemlék szálló újulhat meg Esztergomban

MTI

2021.01.14. 14:09 - Kolinek Nóra

A munka már az év elején elkezdődhet, az épület későbbi hasznosításáról pedig már folynak a tárgyalások.

Hirdetés

A Kisfaludy program keretében négyszáz millió forintos beruházással újulhat meg az Esztergom belvárosában álló 180 éves Fürdő Szálló. A folyamatban lévő közbeszerzés lezárultával 2021 első hónapjaiban megkezdődik

a szálló teljes rekonstrukciója, mely magában foglalja az épület homlokzatának helyreállítását, a nyílászárók cseréjét, a falak utólagos szigetelését és a közműbekötések kiépítését.

A műemléki védettséget élvező épületet eredeti formájában állítják helyre, a levéltárban fellelt tervek és az 1900-as évek elejéről származó fotók alapján, a munkát restaurátori falkutatás is segítette. A külső felújítás mellett az épület későbbi hasznosításáról is előrehaladott tárgyalásokat folytat a város.
 

A reformkor nagyjai is itt szálltak meg

 

A szálló fénykorában

Az épület közelében egykor a helyi termálforrások táplálta melegvizű tó volt, amelyen III. Béla felesége nyitott meg nyilvános közfürdőt. A szálloda 1842-ben épült fel a mögötte lévő, vele kapcsolatban álló gőz- és kádfürdővel együtt. Az épületben vendégeskedett Liszt Ferenc, Széchenyi István és 1848-ban toborzókörútja során Kossuth Lajos is.

Az ingatlan az 1990-es évek második felétől vált gazdátlanná, majd az önkormányzat 2006-ban nettó 130 millió forintért megvásárolta.

Az épület tetőszerkezetét állagmegóvásként 2019 nyarán felújították.

A Fürdő Szálló rekonstrukciója a Kisfaludy program ötmilliárd forintos beruházási csomagjának része. A program keretében felújítják az Élményfürdőt és a városháza homlokzatát, valamint sport, turisztikai és egészségturisztikai fejlesztéseket végeznek a Szent István Strandfürdőben.

Mi épül?Esztergomrekonstrukcióépületfelújításszállodafelújításműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés