2024.04.24, Szerda
Idén visszatérhet a 2019-es csúcsteljesítményhez az építőipar
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Idén visszatérhet a 2019-es csúcsteljesítményhez az építőipar

magyarepitok.hu, mti

2021.01.25. 09:24 - Hegedűs Gergely

Az ÉVOSZ sajtóanyaga elsősorban a lakásépítések dinamikus növekedésére fókuszál.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) prognózisa szerint idén az építőipar teljesítménye elérheti a járványhelyzet előtti, 2019. évi szintet, amely az utóbbi években messze a legmagasabb termelési érték volt.


Végre elérjük a magyar lakásállományhoz szükséges felújítási sebességet

A szervezet közleményéből az is kiderül, az építőipari tevékenységen belül növekedési pályára kerül a lakásügy, lakásépítés és felújítás. A megrendelői kör erőteljes érdeklődése tapasztalható a tervezési és a kivitelezői kapacitás iránt - köszönhetően a kormány által bevezetett számos ösztönző eszköznek.

A jelenlegi tendenciákból kiindulva 2022 végére a használatba adható új lakások száma elérheti a 25 000 db lakást, a felújítások pedig tartósan, a szakmailag indokolt 220-250 ezer között lehet.

Ez utóbbit az indokolja, hogy a 4,3 milliós magyarországi lakásállomány folyamatos karbantartásához évente több mint 200 ezer lakást kell felújítani. 


Egyszerűsítést és gyorsítást javasolnak

A jelentőségének megfelelően az ÉVOSZ anyaga a lakásépítésre fókuszál, és gyakorlati tapasztalatokból kiindulva szakmai javaslatokat tesz a kormányzati döntéshozók felé

  • a telekalakítás,
  • a lakáscélú övezeti átsorolások,
  • az engedélyezési eljárás
  • és a finanszírozás területén.

A jelentés szerint a lakásépítés dinamikus növekedéséhez különösen az engedélyezési és megvalósítási folyamat további egyszerűsítésére és gyorsítására van szükség. Különösen fontos ez az elhúzódó nagy lakásszámú fejlesztéseknél, ahol sokszereplős az engedélyezési és kivitelezési folyamat.


Ez lehet a megoldás a magas árakra

A szakszövetség finanszírozási javaslatokat is megfogalmazott, ugyanis szerintük a lakásvagyon megújulását visszafogja az utóbbi évek jelentős piaci árnövekedése.   

Ezért azt javasolják,

hogy a települési önkormányzatok (főként a kistelepülések) pályázhassanak állami támogatásra lakáscélú ingatlanok területelőkészítésére, ahol az építési telkeket tartós használatú bérbeadással hasznosítják.

Az ÉVOSZ példaként államilag felügyelt egyszeri bérleti díjat említett, amely 20 évre szólna. Ezáltal - a szakszövetség szerint - az ingatlan tulajdoni vételi ára nem terheli a lakásépítés költségeit. A 20 év alatt pedig bármikor elővásárlási joga van piaci áron a lakás tulajdonosának.   

Ezen felül továbbá azt kérték a kormánytól, hogy a munkaadó adhasson a munkavállalója számára adó- és járulékmentesen lakáscélú munkáltatói támogatást legfeljebb 6 millió forintig, új családi ház építésénél pedig maximum 15 millió forintig.


Túl sok a lakásonkénti 1,5 gépkocsi tárolása

Az ÉVOSZ anyaga mindezeken túl javasolja a Nemzetgazdaságilag Kiemelt Lakásfejlesztési Létesítmények fogalmának bevezetését. Ezeket a létesítményeket a nemzetgazdaságilag kiemelt létesítmények eljárási rendje szerint lehetne előkészíteni és megvalósítani, kérelemre. A komplex gyorsított eljárás kérelemre indulna, nem lenne automatikus.

Az ÉVOSZ összegzése emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a lakásépítéseknél a lakásszámhoz kapcsolódó kötelező gépkocsitárolót 1 darabról 1,5 gépkocsi elhelyezését biztosító megoldásra növelték. A szervezet tapasztalatai szerint ez a szabályozás nem életszerű és nagyon drágítja a lakásépítéseket. Emiatt az ÉVOSZ javasolja a korábbi egy lakás/egy gépkocsitároló szabályozás visszaállítását.

Mi épül?lakásépítésÉVOSZépítőipar

Hírlevél

Hirdetés