2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Látványosan halad az Egri Bazilika felújítása (videó)
Fotók: Németh Dániel

Látványosan halad az Egri Bazilika felújítása (videó)

magyarepitok.hu

2021.01.25. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A bazilika felújítása során a kivitelezőket Layher állványrendszerek segítik.

Hirdetés

Lapunk utoljára tavaly októberben számolt be az Egri Bazilika rekonstrukciójáról. A tervek szerint 2022 őszére fejeződhet be a főszékesegyház teljes külső- és belső rekonstrukciója, melyet két ütemben valósítanak meg.

A projekt az elmúlt időszakban is megfelelően haladt, melynek tervezését és projektkoordinációját a Hadas Műterem Kft., míg az állványozási feladatokat Layher megoldásokkal a LocalComp Kft. végzi. Az állványozási munkák a Layher Allround állványzat alkalmazásával zajlik.

Fotók: Németh Dániel

A szobrokat már körbeveszik a flexibilis állványok

A Layher egyik vezető termékcsoportja, az Allround, tökéletesen flexibilis tulajdonsággal bír, segítségével térállványok, lépcsők, lépcsőtornyok de ugyanúgy hidak és szerelőállványok is építhetők.

Nagy teherbírással rendelkezik, és bármilyen komplexebb geometria esetén könnyen és gazdaságosan alkalmazható.

Az épület hazánk második legnagyobb temploma, így óriási méretekkel rendelkezik. Külső hossza 93 méter, belső hossza 80 méter, szélessége 33 méter, a nagykupola magassága 45 méter, míg a két hasábtornya 54 méter magas.

A szakemberek már befejezték a kupola állványozását, emellett a bazilikához vezető lépcsőknél és a bejáratnál lévő szobrokat is körbeállványozták a restauráláshoz. A timpanon felett elhelyezkedő szoborcsoportot a kereszttel együtt szintén beállványozták.

Tökéletes réstakarás, biztonságos munkaterület

A szobrok állványozása nem mindennapi megoldásokat kíván. Mivel ezek az alkotások nem szabályos alakúak, így mindegyikre egyedi állványmegoldást alkalmaznak. Az Allround állványzattal mindez egyszerűen biztosítható, hiszen segítségükkel bármilyen komplex geometria lekövethető.

A szobrok és az oszlopok esetén fontos szempont továbbá, hogy az állványzat minél jobban idomuljon a körbeállványozandó objektumokhoz.

Erre egyrészt biztonsági okok miatt van szükség, másrészt szélesebb munkaállomást kialakítva a restauráló szakemberek kényelmesen hozzáférnek a felújítani kívánt objektumokhoz, és biztonságosan végezhetik munkájukat.

A tökéletes réstakarás adta kihívást rövidebb járólapok és réstakaró lemezek segítségével kiválóan megoldják a szakkivitelezők.

A LocalComp Kft. által kialakított Layher állványzat stabilan és biztonságosan működik, emellett a munkafolyamatok között adódó apróbb módosításokat is könnyedén megvalósítják. Így például a szintek közötti egyszerűbb átjáráshoz az állványzat átalakítását kérték a hatékonyabb munka elvégzéséhez. Az ilyen típusú igények a Layher állványzatokkal könnyen és gyorsan elvégezhetők.

 

Az alábbi videóban megtekintheti, hogyan halad az Egri Bazilika rekonstrukciója Layher állványokkal.

Videó: Bognár Alex (Skydragons)

Galéria

Mi épül?Layher Kft.állványzat

Hírlevél

Hirdetés