2024.03.28, Csütörtök
Helyreállítják az ország egyik legrégebbi állomásépületét
Fotó: turizmus.com

Helyreállítják az ország egyik legrégebbi állomásépületét

MTI

2021.02.10. 15:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az állomásépület teljes felújításával és bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz.

Hirdetés

Kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház épületének rekonstrukcióját a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek mentén a kormány kedd este megjelent rendelete. A jogszabály rendelkezik az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról is - közölte szerdán a Közlekedési Múzeum.

Budapest-Kelenföld vasútállomás 137 éves indóházában a Közlekedési Múzeum legújabb kiállítóhelye kap helyet, az épület így megmenekül a pusztulástól, és műemléki helyreállítása is megtörténik.

A Közlekedési Múzeum az Építész Stúdiót bízta meg az építészeti tervek elkészítésével. A tervezők az eredeti épület műemléki jellegének és karakterének tiszteletben tartása mellett az új funkcióknak megfelelő, kortárs elemekkel is kiegészítik a létesítményt.

 

A bontástól menekült meg az indóház

Az állomásépület teljes felújításával és bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, egy vasúttörténeti kiállítás részeként.

A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd. Az állomás környezetében vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tartanak. Az épület ezenkívül kiegészül egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló, új terasszal, valamint a tervek szerint egy bisztró is helyet kap az indóházban.

Az épület előtt, szabadtéren, az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt azonban funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV-pénztár kiköltözött belőle, és állapota tovább romlott. Így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő és átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.

 

Már tervezik a kiállítás részleteit

"A kormány egy évvel ezelőtt hagyta jóvá a Közlekedési Múzeum koncepcióját az épület megmentésére. Kelenföld az ország egyik legforgalmasabb vasútállomásaként kitűnő helyszín arra, hogy az itt létesülő kiállítás bemutassa Budapest és a vasút kapcsolatának 175 éves történetét és az előttünk álló kihívásokat és lehetőségeket" - idézi a közlemény Vitézy Dávidot, az intézmény főigazgatóját.

A kiállítási tartalom tervezését a Közlekedési Múzeum megkezdte, a következő hónapokban a részletek kidolgozása zajlik. A Kelenföldi pályaudvar mint városi és vasúti tér biztosan meghatározó szerepet kap majd a tematikában, ahol nemcsak a vasút történeti szerepét, múltját, jelenét, jövőjét kívánja a Múzeum bemutatni, hanem a helyszínhez kapcsolódó emlékeket és történeteket is.

Ezért a Közlekedési Múzeum várja a Kelenföldi indóházhoz kapcsolódó régi képeslapokat, fényképeket, egyéb tárgyi emlékeket és történeteket, valamint a leendő kiállítóhely programjaival kapcsolatos javaslatokat is.

A tartalomfejlesztésen túl a következő feladat az építési engedélyezés és a kivitelezési közbeszerzés kiírása - áll a múzeum közleményében.

Mi épül?BudapestKelenföldvasútÉpítész Stúdió Kft.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés