2024.03.29, Péntek
Nagyszabású innovációs beruházással bővül két vidéki egyetem
Fotó: Pécsi Tudományegyetem / pte.hu

Nagyszabású innovációs beruházással bővül két vidéki egyetem

magyarepitok.hu

2021.03.17. 11:01 - Kolinek Nóra

Több mint 30-30 milliárd forintból induló innovációs parkok serkentik az egyetem és vállalkozások közötti kommunikációt, valamint a spin-off és start-up vállalatok létrehozását.

Hirdetés

Indul a Pécsi Tudományegyetem és a győri Széchenyi István Egyetem területén létesülő tudományos és innovációs parkok kialakítása. A fejlesztések célja, hogy erősítsék az egyetemek vállalkozási-ipari kapcsolatait, térségi gazdaságfejlesztési szerepét, a korszerű, gyakorlatorientált képzések bázisaiként támogassák a diplomás fiatalok elhelyezkedését – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

A tudományos és innovációs parkok egyetemekhez kapcsolódva, tudományterületi fókuszokkal jönnek létre, az adott felsőoktatási intézmény vagy a térség erősségeihez igazodva.

A Pécsi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem több mint 30-30 milliárd forintból kezdheti meg saját létesítményei előkészítését és megvalósítását – tette hozzá.

A beruházásoknak köszönhetően több exportképes hazai termék találhat utat a külföldi vevőkhöz, miközben kiemelt bérezést kínáló munkahelyek létesülhetnek, a magyar kis- és középvállalkozások nagyobb szerepet vállalhatnak az ipari értékláncokban" – emelte ki Bódis József.

A beruházás erősíti az egyetemek és a vállalkozások közötti kommunikációt

A győri tudományos és innovációs park az egyetem, a kutatóintézetek és technológia-orientált vállalatok együttműködésének ösztönzésével segíti Győr és a nyugat-magyarországi kiemelt gazdasági övezet pozícionálását a tudásalapú gazdaságban.

Serkenti az egyetem és vállalkozások közötti kommunikációt, spin-off és start-up vállalatok létrehozását, a technológia-transzfert, a gyakorlatorientált képzést, elősegítve a piacvezérelt kutatásokat.

Korábban már beszámoltunk a Pécsett létrejövő tudományos és innovációs parkról, melynek célja, hogy az egyetem tudásbázisán magas beruházási és foglalkoztatási potenciállal rendelkező, innovatív tudásra és technológiákra alapozó iparágakban működő vállalatok letelepítését készítse elő.

A januári sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a beruházással az elkövetkezendő tíz év egyik legfontosabb innovációs, gazdaságélénkítő és kutatás-fejlesztési programja indulhat el a dél-dunántúli régióban.

A fejlesztés több lépésben valósul meg, amelynek első ütemében a PTE egyik ingatlanát kétmilliárd forintból felújítják, és a helyi gazdaság és az egyetem együttműködése szempontjából kulcsfontosságú laborokat alakítanak ki benne. A PTE kutatói, hallgatói és a helyi gazdaság szereplőinek hatékonyabb együttműködése érdekében kutatás-fejlesztést és innovációt szolgáló coworking tereket hoznak létre.

Mi épül?Pécsi TudományegyetemSzéchenyi István Egyetemtudománykutatás-fejlesztésoktatási beruházásinnováció

Hírlevél

Hirdetés