2024.04.20, Szombat
Speciális keretes állványzatról történik az új pécsi vásárcsarnok zsaluzása
Fotók: Meva

Speciális keretes állványzatról történik az új pécsi vásárcsarnok zsaluzása

magyarepitok.hu

2021.05.03. 07:30 - Kolinek Nóra

A MEVA zsaluzataival épül meg a baranyai megyeszékhely új bevásárlócsarnoka.

Hirdetés

Legutóbb múlt hónapban számolt be lapunk az új pécsi vásárcsarnok építéséről. A jelenlegi vásárcsarnoktól délre épülő komplexum Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának megrendelésére a B. Build & Trade Kft. generálkivitelezésében valósul meg. A monolit vasbeton szerkezetet a Tura Kft., mint alvállalkozó építi, a kivitelezéshez szükséges zsalutechnológiát pedig a MEVA Zsalurendszerek Zrt. biztosítja.

A zsaluzási feladatok kihívásairól, és a folyamat során felmerülő nehézségek sikeres megoldásáról beszélgettünk Oláh Zoltánnal, a MEVA mérnökével. A szakember elsőként ismertette a vásárcsarnok méreteit, amelyek jól szemléltetik a megoldandó feladat nagyságát is.

A vásárcsarnok épületének alapterülete 1750 négyzetméter:

  • 3 dilatációs egységből áll,
  • falmagassága 13,2 méter,
  • a kis ív sugara 4,05 méter,
  • a nagy ív sugara 6,80 méter.

 

A MEP keretes állványzat elemeinek variálhatóságával jól lekövethető a változó terhelés

A főtartókhoz kapcsolódó méreteket illetően a szakember megemlítette, hogy

  • a faltartókba 1000 köbméter betont építenek be,
  • a vasbeton főtartók összes zsaluzott felülete 7200 négyzetméter,
  • az íves főtartók 4 méter magas előregyártott pillérekről indulnak.

Az épület belső oldalán második ütemben 5,80 méter magas monolit vasbeton függönyfalak épülnek majd, melyeket az íves tartófalak tartanak. Oláh Zoltán elmondta azt is, hogy az íves monolit vasbeton főtartók zsaluzása és a friss beton alátámasztása MEP keretes állványzatról történik 4 méter magasságban kialakított munkaszintről.

Az állványrendszer előnye, hogy a különböző méretű keretelemeinek variálhatóságával a változó falmagasságból eredő változó terhelés jól lekövethető.

 

A speciális zsaluzat a sokszori beépítés alatt is biztosítja a homogén látszóbeton felületet

Az íves felület zsaluzásához Tura Kft. acél, rácsos tartószerkezetű kirekesztést készíttetett, mely az állványzaton nyugszik, és a zsaluzatba elsőként építik be. Mozgatása egyben történik daru segítségével. Az íves monolit vasbeton főtartók zsaluzása összesen 607 négyzetméter nagytáblás Mammut falzsaluzattal készül – tette hozzá a MEVA mérnöke.

A zsaluzat előnye a műanyag zsaluhéj, amely a kivitelezés teljes időtartamán keresztül a sokszori ki- és bezsaluzás alatt is biztosítja a homogén látszóbeton felületet.

A MEVA feladata volt, hogy olyan stabil állványzatot tervezzen, amely a nagy magasságú vasbeton falakat, a zsaluzatot és az acél rácsos tartó súlyát is elbírja.

 

A szerelési idő csökkentése érdekében a lehető legnagyobb egységekben végezték a daruzást

Mindemellett a falzsaluzat kialakításánál szempont volt, hogy a zsalu lenyomati képe esztétikus és szimmetrikus legyen.

Kihívást jelentett a mintegy 13 méter magas falzsaluzat biztonságos kitámasztása szélnyomás és mozgások ellen,

továbbá a zsaluzat betonozása, melynek során a beton nem osztályozódik szét.

A látszóbeton felületek esztétikus megjelenéséhez, a falazat / zsaluzat megfelelő teherbírásához a beton alapanyagaként a Baranya megyei székhelyű, Királyegyházi Cementgyár cementjét is felhasználták.

„Mindig büszkeséggel tölt el minket, ha olyan kiemelt helyi beruházásokhoz választják a LAFARGE cementet, mint a Pécsi Vásárcsarnok is.

A CEM II/A-S 42,5 R egyik prémium cementünket alacsony repedési hajlama és nagy kezdőszilárdsága miatt elsősorban teherviselő szerkezetek készítéséhez, valamint látszóbeton felületek kialakításához is ajánljuk.”

– jegyzi meg Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Oláh Zoltán hozzátette, hogy az építési költségek csökkentése érdekében ügyeltek a korai kizsaluzhatóságra, továbbá szerelési idő csökkentése érdekében az állványzat és a zsaluzat minél nagyobb egységekben történő átdaruzására.

 

Galéria

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.Lafarge Cement Magyarország Kft.építőipari cégekPécs

Hírlevél

Hirdetés