2024.04.19, Péntek
Négy és fél évtized után újult meg a híres mosonmagyaróvári vár
Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Négy és fél évtized után újult meg a híres mosonmagyaróvári vár

MTI

2021.06.09. 14:30 - Gyöngyösi Klaudia

A felújítást és funkcióbővítését a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft., valamint a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma végezte el.

Hirdetés

Átadták a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból megújult mosonmagyaróvári várat – tudatta Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ahogy azt már korábban megírtuk, műemléképület-együttes felújítása és funkcióbővítése a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciumának munkájával valósult meg.

"Egy nagyszerű vállalkozás befejezését ünnepeljük, amelynek köszönhetően ez a vár csodálatosan megújult" - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszíni ünnepségen.

Kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram feladata egyrészt az, hogy hitelesen helyreállítsa műemlékeinket, segítségükkel bemutassa múltunkat, másfelől új feladatot találjon az épületeknek, hogy részei lehessenek a 21. század mindennapjainak.

A vár története folytonos, ma agrárszakemberek képzésének intézménye, meghatározó szerepet játszik az ország agrárgazdaságának fejlesztésében.

 

Egy különleges lelet is előkerült az építkezés során

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Mosonmagyaróvár ősi vára újjászületett, új funkciókkal bővült, és a városnak továbbra is igazodási pontját és identitásának részét jelenti.

Az újjászületett vár feladata most tartalommal megtölteni a teret - hangsúlyozta, hozzátéve: ez a vár mindig szolgált, hol a védelemért, hol a tudásért, most a szórakozásért és a kikapcsolódásért is, de a tudásban hozzáadott szerepe is egyre inkább felértékelődik majd.

A négy és fél évtized után megújult, helyreállított vár, amelynek turisztikai vonzerejét is fejlesztették, több építési periódusban épült.

A legrégebb óta fennálló délnyugati rész gótikus stílusú, innen egy különleges lelet is előkerült, egy gótikus kőcímer, amely egyedülálló a magyar emlékanyagban.

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.MosonmagyaróvárműemlékfelújításMagyar várak

Hírlevél

Hirdetés