2024.03.19, Kedd
Flexibilis PERI állványok a szegedi Pick Aréna építkezésén
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Flexibilis PERI állványok a szegedi Pick Aréna építkezésén

magyarepitok.hu

2021.07.28. 11:45 - Kalácska-Nagy Nóra

A PERI UP Flex térállvánnyal bármilyen térkialakítás könnyedén lekövethető.

Hirdetés

Legutóbb márciusban járt lapunk a Szegedi Multifunkcionális Sportcsarnok (Pick Aréna) építésén, melynek kivitelezési munkáit a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) végzi a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK Zrt.) beruházásában.

Mint ismert, a projekt a 2022-es férfi kézilabda Eb helyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal, emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas lesz. Továbbá egy legalább 80 fős konferenciaterem, négy edzőterem, valamint két bemelegítő terem is megépül, sőt akadémiai és kollégiumi részleget is kialakítanak.

A sportkomplexum szakipari munkálataihoz a PERI stabil munka- és homlokzati állványait alkalmazták.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Önzáró hevedercsatlakozó a biztonságért

A multifunkciós sportcsarnok nagy belmagasságú előterének gépészeti, elektromos alapszerelési és festési munkálataihoz egy 6 ezer légköbméteres térállványt építettek, melyhez a kivitelezők 70 tonna összsúlyú PERI UP Flex moduláris állványrendszert használtak. A 15 méter magas belső tér geometriájához igazodva az állvány magassága 9 és 13 méter között váltakozik.

A PERI UP Flex nagyfokú flexibilitása miatt könnyedén alkalmazkodik bármilyen geometriához alaprajzi értelemben is, a 25 centiméteres raszterméret révén.

A rendszer nagy előnye az úgynevezett „Gravity Lock”, vagyis az önzáró rendszerű hevedercsatlakozó, melynek köszönhetően a heveder egy oldalról a helyére emelhető és biztonsággal rögzíthető, így nem szükséges az építőknek párban állva dolgozniuk.

Az állványzat rögzítése a szerkezethez csak adott pontokon volt lehetséges

A PERI UP Flex rendszer jellemzője, hogy az ékes záródású hevedereknek kettős funkciója van. Nemcsak a járótábláknak szolgálnak tartóelemként, hanem egyben korlátelemek is, így nagyobb merevséget adnak a térállványoknak.

A PERI UP Flex állvány már az összeszerelés kezdetétől kezdve stabil és állékony az átlós merevítők, járótáblák és kikötések nélkül is. Így az állványépítők gyorsan tudtak haladni az építéssel. Az építők először az állványzat vázát szerelték össze, majd felöltöztették az átlós merevítőkkel, a járótáblákkal és a sárgára festett láblemezekkel.

A sportcsarnok végfalának homlokzat-burkolási munkálatait PERI UP Easy homlokzati állványrendszerrel oldották meg a kivitelezők, melyhez 1600 négyzetméter homlokzati állványt használtak fel.

Kihívást jelentett az állványépítésnél, hogy a szendvicspaneles homlokzati burkolat miatt csak adott pontokon lehetett az állványzatot a szerkezethez rögzíteni. A PERI UP Easy rendszer konzolelemeivel gond nélkül tudtak igazodni a sportcsarnok látványos homlokzatának felső harmadában lévő kiugráshoz is, jelentős plusz anyagot spórolva meg.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.SzegedmulticsarnokBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)állványzat

Hírlevél

Hirdetés