2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Prémium kategóriás penthouse lakások épülnek a felújított belvárosi házban
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Prémium kategóriás penthouse lakások épülnek a felújított belvárosi házban

magyarepitok.hu

2021.07.29. 12:55 - Kalácska-Nagy Nóra

A felújítás során a műemlékvédelmi hivatal által előírtak szerint korszerűsítik a külső és belső homlokzatot, felújítják a belső lépcsőházat és megoldják a belső udvar teljes felújítását is a Zemplénkő Kft. munkájával.

Hirdetés

Az V. kerületi Október 6. utcában található társasház külső felújításán és tetőterébe épített 15, prémium kategóriás penthouse lakás kialakításán dolgozik a Zemplénkő Kft. A beruházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint. A projekt megvalósulását követően a meglévő lakások értéke is várhatóan növekedni fog a külső fejlesztésnek köszönhetően.

A homlokzat felújítási munkálatai 2021 januárjában kezdődtek, a tetőtér ráépítési munkái 2021 májusában indultak a meglévő tetőszerkezet bontásával. A teljes beruházás befejezése 2022 júniusára várható.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Két panoráma lift szállítja majd a lakókat

Borbély Lajos, a Zemplénkő Kft. projektvezető mérnöke elmondta, a belvárosi társasház felújítása egy speciális adásvételi szerződés részét képezi. A tetőtér tulajdonjog megszerzésének feltétele volt ugyanis a társasház külső felújítása, így növelve társasházban meglévő lakások értékét.

A felújítás során a műemlékvédelmi hivatal által előírtak szerint

  • korszerűsítik a külső és belső homlokzatot,
  • felújítják a belső lépcsőházat,
  • a homlokzati nyílászárókat korszerű nyílászárókra cserélik,
  • megoldják a belső udvar teljes felújítását,
  • két új korszerű panoráma liftet építenek a meglévő lift helyére,
  • valamint kiviteleznek a ház 5. emeletén 15 darab, prémium minőségű, galériaszintes lakást.

Speciális szigetelő testet építenek be

A kivitelezés megkezdésekor toronydarut állítottak fel. Az építkezést egy speciális monolit bennmaradó zsaluzatos vendégfödém kialakításával kezdték, amely csak a meglévő teherhordó falakra adja át a terheket. A meglévő fafödém a szükséges beavatkozásokat követően a helyén marad.

Az 5. emeleti körfolyosó kialakításakor egy speciális hőhíd megszakító elemet, úgynevezett Schöck szigetelő testet építenek be, amely gondoskodik az erkély és az épület termikus szétválasztásáról.

A további szerkezetépítési munkák azonban a már megszokott módon történnek, prémium építőanyagok felhasználásával.

A vendégfödém nem terhelheti a meglévő fafödémet

A projektvezető mérnök hozzátette, jelenleg gépészeti alapcsövezés, a monolit vasbeton vendégfödém építése, bontási munkálatok, valamint a külső homlokzat felújítási munkái folynak.

Mint minden belvárosi építkezésnél, a kevés hely miatt is komoly organizációt igényel az építőanyag ellátás folyamatos ütemezésének biztosítása. Az építkezés további kihívását jelenti a meglévő fafödémtől független monolit vasbeton födém kivitelezése.

„A meglévő fafödém semmilyen teherviselésre sem alkalmas, az csak önhordó szerepet tölt be, így a vendégfödém kialakításkor a fafödémet semmilyen plusz terhelésnek nem tehettük ki”

– fejtette ki Borbély Lajos.

Galéria

Mi épül?Zemplénkő Kft.Budapestépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés