2024.03.19, Kedd
Több ezer ember életét segíti ez a dunakeszi beruházás
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, Penta Kft.

Több ezer ember életét segíti ez a dunakeszi beruházás

magyarepitok.hu

2021.07.27. 17:00 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelező Penta Kft. a 12 hónapos határidőn belül több, mint 10.000 m3 talajt mozgatott meg és 1.300 tonna betoncsövet fektetett le átlag négy méter mélységbe.

Hirdetés

Elkészült Tóváros (Dunakeszi) csapadékvíz elvezető csatornája – derült ki a helyszíni sajtótájékoztatón, ahol elhangzott: komoly problémák voltak Dunakeszi csapadékelvezetésével, melyek a közel 1000 méter hosszú új csatornával megoldódnak, javítva ezzel az életminőséget.

Fotó a kivitelezésről - Penta Kft.

A projekt főként annak az 5000 embernek segíti az életét, akik esőzés idején küzdöttek - a helyenként a házakba is befolyó – vízzel, valamint az autóval nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető területekkel. Kiemelték: a beruházás elengedhetetlenül szükséges volt.

A projekt 300 millió forint állami támogatással és 80 millió forint önkormányzati támogatással valósulhatott meg a Penta Kft. kivitelezésében.

 

Szerződéskötéstől a megvalósításig

Lapunk információi szerint Dunakeszi Város Önkormányzata és a Penta Kft. 2020. június 9.-én öt évre szóló keretmegállapodást írtak alá. 2020 nyarán történt kisebb karbantartás-jellegű megrendelések után az első egyedi szerződéskötés 2020 augusztusában történt meg, melynek tárgya a Tóváros csapadékcsatorna építése volt.

Az építendő csatorna befogadóját szintén a Penta Kft. kivitelezte, amelynek építése tíz éve fejeződött be.

A Tóváros méltó volt nevéhez, a beruházással az egyre gyakrabban előforduló csapadékvíz megállások és elöntések csökkentése volt a cél, mely a mostanában történő nagyobb volumenű esőzések alkalmával sikeresen át is ment a teszten.

Fotó a munka közbeni állapotokról - Penta Kft.

A 2020 szeptemberében rajtoló kivitelezés során a munkákat saját létszámmal, táblás dúcolatokkal és nagy teljesítményű forgókotrókkal végezte a vállalat, ahol a betoncsövek beépítésénél a Penta Kft. autódaruja is közreműködött.

Mivel a beruházás lakott területen zajlott, számos növényzetet kellet ki-, majd visszatelepítenie a szakembereknek, így például két fenyőfát földlabdával együtt sikerült áttelepíteni a közeli új élőhelyére.

 

A munkálatok a kijelölt határidő előtt elkészültek

A vállalat 12 hónapos határidőn belül több, mint 10.000 m3 talajt mozgatott meg és 1.300 tonna betoncsövet fektetett le átlag négy méter mélységbe.

A rendszert végül júniusban, közel két hónappal a határidő előtt üzembe is helyezték, így az éríntett területen a nyári zivatarok okozta jelentős vízelvezetési problémákat már hatékonyan tudta csökkenteni.

Fotó - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A vállalat úgy értesítette lapunkat, hogy az utolsó ütemnél tervmódosítást is kezdeményeztek, miszerint sajtolással váltották ki egy forgalmas főút felbontását, így megkímélve az arra közlekedőket a torlódásoktól. A sajtoláshoz készítendő indító gödörhöz elsőként tudták alkalmazni a Penta Kft. Larsen lemezverő rendszerét, melyet a Megrendelő és a helyi média is „bravúrosnak” nevezett.

A Penta Kft. a kivitelezést két saját brigáddal végezte több mint 30.000 munkaóra ráfordítással.

Galéria

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.Dunakeszicsatornaépítésvízelvezetés

Hírlevél

Hirdetés