2024.04.20, Szombat
A végtelen tér illúzióját keltő helyiségben vizuális súlytalanságba kerülnek majd a látogatók ebben a színházban
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A végtelen tér illúzióját keltő helyiségben vizuális súlytalanságba kerülnek majd a látogatók ebben a színházban

magyarepitok.hu

2021.08.24. 19:30 - Gyöngyösi Klaudia

A debreceni Latinovits Színház a LATEREX Építő Zrt. és TÁRS-95 Kft. konzorciumának kivitelezésében valósul meg. A fő játszási helyeken megkezdődtek a belsőépítészeti, hang- és fénytechnikai, színpadgépészeti munkák.

Hirdetés

A tervezett ütemben haladnak a Debrecen 2030 program részeként létesülő Latinovits Színház munkálatai – informálta lapunkat a kivitelező. Ahogy azt már korábban megírtuk a létesítményt a LATEREX Építő Zrt. és TÁRS-95 Kft. konzorciuma valósítja meg.

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A beruházás túlnyomó részt Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében nyert, valamint állami és önkormányzati forrásból valósul meg. A színház a FÓRUM Debrecen Kulturális és Kereskedelmi Központ épületegyüttes részeként az épület bevásárlóközpont feletti szakaszán kapott helyet.

Az épületrész két önállóan működő egységből áll majd: a nagyszínháznak helyet adó Kulturális inkubátorból, valamint stúdiószínházat és multifunkcionális rendezvényteret, oktatóközpontot is magába foglaló Képzési központ és értéktárból.

A két építményrész fejlesztése nyolc szinten összesen 9000 négyzetméteren valósul meg.

 

Elkészült a 10 méter átmérőjű forgószínpad

A 350 fő befogadóképességű nagyszínházban elkészült a színpad feletti karzatrendszer és azok járófelülete, a zsinórpadlás, ahova a szakemberek már telepítették a pont- és díszlethúzó berendezéseket is.

Mindemellett elkészült a 10 méter átmérőjű forgószínpad, a forgótárcsán 8 darab, kivehető fedlap kerettel, melybe később személyemelők kerülnek elhelyezésre. Jelenleg a nézőtér feletti karzatrendszer szerkezetének építése, a színpad téri akusztikai falburkolatok kivitelezése, továbbá a zenekari transzport pódiumok telepítése zajlik.

A zenekari árokba három különálló süllyedő berendezést építenek be, mely lehetővé teszi az előszínpad, vagy a zenekari árok kialakítását, illetve a díszletek szállítását is a színpadszint (+16,90m), az alsószínpad és a nézőtér alatti raktár szintje (+12,25m) között.

Már elkészültek a galéria szinti videó-, hang- és fénytechnikai helyiségek

Az elkövetkezendő időszakban elkészül a komplett színpad padló, a függönypályák és a díszletszállító emelő is. Utóbbi 4 állomással a földszinti díszletfogadó, a raktárhelyiségek, valamint a színpad szint és a próbaterem között díszletek és kellékek szállítására fog szolgálni 30 kN-os hasznos teherbírással.

A 150 fő befogadására alkalmas stúdiószínházban az elkészült karzatrendszerre már telepítésre kerültek a gépi díszlethúzók, az akusztikai burkolatok, továbbá a szigetelések. Kialakították emellett a galéria szinti videó-, hang- és fénytechnikai helyiségeket, a munka ezt követően a színpad padló és az akusztikai előtétfal készítésével folytatódik.

Az Orfeumban elkészült a teljes akusztikai falburkolat, a hang- és fénytechnikai kábelezés, valamint a világítástartó csőkonzolok telepítése. Jelenleg az egyedileg gyártott sávos akusztikai álmennyezet készül, melyen sínen mozgatható lámpákat helyeznek el, így világítás a multifunkcionális helyiségben egyedi igények szerint lesz igazítható, mozgatható.

A fő játszási terek mellett a kiszolgáló helyiségek, galéria szintek kivitelezése is megfelelő ütemben halad a belsőépítészeti, falburkolat építési, illetve festési munkákkal.

 

Ebben a különleges térben bármikor helyet cserélhet a fent és a lent

Az épület leglátványosabb tere a belépéskor a vendégek elé táruló nagy belmagasságú, „festett mennyország”-ra asszociáló központi helyisége, a foyer, mely egyben építészeti szempontból is a legnagyobb kihívást jelentő terület a kivitelezőknek.

A cél egy fényesen tükröződő, a „végtelen tér” illúzióját keltő tér létrehozása, ahol egyfajta „vizuális súlytalanság” állapotába kerülnek a látogatók, mert a „fenn és lenn” bármikor helyet cserélhet.

„A padló burkolata magasfényű polírozású, sötétszürke greslap, melybe több, mint 800 db világítótest kerül beépítésre rasztereben kiosztva, valamint a főbb közlekedési útvonalak kontúrján elhelyezve, amihez a szakágak pontos összehangolása, a kitűzött burkolatkiosztás precíz követése szükséges a lámpatestek kábelezésétől kezdve, a padlófűtés készítésekor, az aljzatbetonozás során, egészen a végleges padlóburkolat készítésig” – informálta lapunkat Tislér Tamara a LATEREX Építő Zrt. építésvezetője.

„Nagy kihívást jelentett 8 méteres belmagasságú térben a közel 2000 db világítótesttel, kristálycsillárokkal díszített feszített fólia álmennyezet és a fölötte kiépítendő gépészet, összhangba helyezése. Ehhez egy a gépészetnek teret adó gipszkarton sáv készült a mennyezet kontúrján, mely megoldja a mennyezet revízionálhatóságát, karbantarthatóságát, anélkül, hogy az a feszített fólia által nyújtott látványt torzítaná” – avatott be a részletekbe Tislér Tamara.

 

Különös odafigyelést igényelnek a munkafolyamatok: helyenként 1-1 miliméter is torzulást okozhat

 Az építésvezető elmondta: Különös odafigyelést igényel a raszterben kiosztott lámpatestek pontos elhelyezése, hiszen a fólia tükröződésében egy-egy milliméteres szintkülönbség is jelentős torzulást okoz. Ennek kiküszöbölésére a fólia fölé készül egy gipszkarton háttérszerkezet, mely biztosítja a lámpatestek helyének pontos, precíz kitűzését, a lámpatestek alatt pedig egyedileg gyártott távtartó elemek segítségével az anyag torzulásának minimalizálása is megoldható.

Jelenleg a mennyezet kábelezése és az álmennyezet tartószerkezete készül, ezt a komplett padló rétegrend kiépítése követi, majd pedig az év végén utolsó munkaszakaszként a feszített fólia elhelyezésével zárul a helyiség kivitelezése.

Az új színház kapui tervek szerint 2022 tavaszán nyílnak meg, amikor is a debreceni Csokonai Színház Ráckevei Anna rendezésében viszi színpadra Szabó Magda Für Elise című regényét.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Társ-95 Kft.építőipari cégekDebrecenszínházfelújításinnováció

Hírlevél

Hirdetés