2024.04.19, Péntek
Megújul a Műcsarnok homlokzata − már keresik a kivitelezőt
Fotó: mucsarnok.hu

Megújul a Műcsarnok homlokzata − már keresik a kivitelezőt

magyarepitok.hu, mucsarnok.hu

2021.08.24. 10:47 - Kolinek Nóra

A műemlékfelújítás első ütemében elvégzik az oszlopok, pilaszterek, a timpanon és a padló restaurálását is.

Hirdetés

Az uniós közbeszerzési közlönyben kedden megjelent a Műcsarnok rekonstrukciójával összefüggő tervdokumentációk elkészítésére, valamint a homlokzati rekonstrukció első ütemének kivitelezési munkáira kiírt ajánlati felhívás.

A kiírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata a Dózsa György úti épület teljes körű rekonstrukciójával és korszerűsítésével összefüggő engedélyezési tervdokumentáció és kivitelezési tervdokumentáció elkészítése, valamint a homlokzati rekonstrukció első ütemének kivitelezési munkái.

A tervezéssel összefüggő kivitelezési feladatok, továbbá a homlokzati munkák első ütemének elkészítése során a bontási, tartószerkezeti és szigetelési, továbbá ács- tetőfedő és bádogos munkákat végeznek.

A fentieken túl kerámia, festő és fém restaurátori tevékenységet folytatnak, és elvégzik az oszlopok, pilaszterek, 228 folyóméter kőlépcső, a támfal, a timpanon és a padló restaurálását is.

 

Az épület több mint harminc éve esett át rekonstrukción

A Műcsarnok – a jelenkori művészet reprezentatív kiállítási intézménye – hivatása szerint a magyar és nemzetközi művészeti törekvések sokszínű bemutatóhelye.

A Hősök terén álló bazilikális alaprajzú, neoklasszicista stílusú, 2300 négyzetméter alapterületű épület 1896-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el, Schickedanz Albert műépítész tervei szerint.

Az épület főmotívuma a hatoszlopos bejárati portikusz korinthoszi oszloprenddel. Oldalhomlokzatainak tagolása és díszítése nem csupán a színek és a megválasztott anyagok harmóniája miatt érdemel figyelmet, hanem a pécsi pyrogránit ilyetén alkalmazásának ritkasága miatt is. A téglaburkolatú falsíkokat pilaszterek, főpárkány, ablakkeretezések, tablók és amorettek tagolják.

A műemléképület 1991-94 között nagyszabású rekonstrukción esett át, amelynek köszönhetően a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg az épület domborműveit, növényi mintás ornamentikáját és a helyreállított félköríves oszlopcsarnokot, az oldalhajókkal és a felülvilágított oldaltermekkel.

Az ajánlatokat október 4-ig várják.

 

Mi épül?Műcsarnokműemlékfelújításrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés