2024.03.29, Péntek
Sportcsarnok épül a mezőhegyesi ménesbirtokon
Fotó: mezohegyesbirtok.hu / Facebook

Sportcsarnok épül a mezőhegyesi ménesbirtokon

magyarepitok.hu, mezohegyesbirtok.hu

2021.08.25. 07:30 - Kolinek Nóra

Az Európa legrégebbi állami birtokán kialakítandó négyszintes tornacsarnok összes hasznos alapterülete 2989 négyzetméter.

Hirdetés

A napokban jelent meg az uniós közbeszerzési közlönyben a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokon kialakítandó sportcsarnok kivitelezésére vonatkozó ajánlati felhívás.

A kiírás szerint

a tornacsarnok négyszintes − alagsor, földszint, emelet, tetőtér − kialakítású lesz, beépített alapterülete 1350 négyzetméter, összes hasznos alapterülete 2989 négyzetméter. Az építmény tervezet magassága közel 9 méter.

Az épület küzdőtérre és fejépületre oszlik. A keleti oldalon található a fejépület, mely az előcsarnokot, valamint a belső funkcionális magot foglalja magában. A különböző üzemeltetési időszakok miatt az épület két különálló bejárattal rendelkezik ezen az oldalon. A küzdőteret egy legalább 280 fő befogadására alkalmas lelátóval, és parketta sportpadló burkolattal alakítják ki.

 

Napelemes rendszer biztosítja az épület hűtés-fűtését

A nyertes ajánlattevő feladata többek között az épület teljes hőszigetelésének kialakítása, és a belső oldali árnyékolás készítése, továbbá az elektromos- hangosítási- világítási rendszerek, a villámvédelmi, és a biztonságtechnikai és megfigyelőrendszer kialakítása.

Az épület fűtését és hűtését talajszondás, geotermikus energiát felhasználó hőszivattyú biztosítja, az ehhez szükséges energiaellátást az épület tetejére telepítendő napelemes rendszer adja.

A fentieken túl a sportszerek szállítása is a nyertes ajánlattevő feladata.

 

A több mint 200 éves istálló ma is eredeti funkciójában működik

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődje az 1784-ben alapított Mezőhegyesi Ménesbirtok, amely nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégebbi állami birtoka.

A jogutód változatlan célokkal, de a modern és nyereséges mezőgazdasági termelés érdekében meghatározott feladatokkal folytatja a megkezdett hagyományokat. Igyekszik megfelelni a tőle alapítása óta elvárt példamutató szerepének, különös tekintettel a biológiai alapok megőrzését szolgáló vetőmag-termesztésre és -feldolgozásra, valamint a szarvasmarha-tenyésztésben a tenyész-alapanyag előállítására, továbbá a legkorszerűbb gépek, mezőgazdasági berendezések kipróbálására és gyakorlati alkalmazására.

A ménesbirtok területén számos műemléképület áll: mint például az 1790-ben copf stílusban épült ménesparancsnoki épület, vagy az 1807-ben épült központi istálló, amely jelenleg is eredeti formájában és funkciójában működik.

 

Mi épül?MezőhegyesNemzeti Ménesbirtoksportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés