2024.03.29, Péntek
Befejező szakaszába ért a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportcsarnokának építése
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Befejező szakaszába ért a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium sportcsarnokának építése

magyarepitok.hu

2021.09.29. 15:38 - Füzi Nikolett

A több mint százéves intézmény műemlék jellegű főépülete is megújul a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. által kivitelezett nagyszabású projektben.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a fővárosi Móricz Zsigmond körtér közelében található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportkomplexumának kivitelezése – számolt be lapunknak a legaktuálisabb munkafolyamatokról Mészáros Tamás, a Possibuild Kft. termelési igazgatója.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás - A képre kattintva galéria nyílik meg.

 

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Móricz Zsigmond körtér közelében található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, mintegy 3700 négyzetméteres, négyszintes sportközpontot kap. A mintegy 4,5 milliárd forint értékű beruházás kivitelezését – mely magába foglalja a gimnázium műemléképületének belső átalakítását is – a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. konzorciuma végzi el. Alvállalkozóként az Épszerk-Pannónia Invest Kft. felel a szerkezetépítésért, a projekt tervezője pedig az Óbuda Építész Stúdió Kft.
 

Az épületben több kivitelezési folyamat is a végéhez közeledik

Mészáros Tamás elmondta, az elmúlt hónapokban ütemtervnek megfelelően haladt előre a Sportcsarnok építése, aminek már májusban elkészültek a szerkezetével. Jelenleg a látványos megjelenésű sportpadló, illetve homlokzati burkolatok felhelyezésén dolgoznak, a földszinten és első emeleten például már majdnem teljes egészében végeztek ezekkel a munkálatokkal. Hamarosan sporttechnológiai eszközöket is el fognak helyezni a kész területekre.

A szerkezetépítési szakaszról beszélve az igazgató kiemeli: a két épületet egy híddal fogják összekötni, aminek már elhelyezték a szerkezetét és ezen a héten kezdték el a terhelését.

Szintén majdnem a végéhez ért az új létesítmény gépészeti- és elektromos rendszerének fejlesztése, jelenleg a szerelvényezések zajlanak. Az első és második emelet folyosói és kiszolgáló helyiségei részben már megkapták a PVC burkolatot, ezt a hátralevő időszakra ideiglenes védelemmel látták el a szakemberek.

Ezen felül az alábbi munkálatok valósultak meg:

  • elhelyezték a kül- és beltéri nyílászárókat,
  • mindkét csarnokban leterítették a sportparkettát és végeztek azok felfestéseivel,
  • a látszóbeton felületek „antigraffiti” bevonatot kaptak,
  • elkészült a 3. emelet, illetve a hozzá tartozó lelátó műgyantázása.
     

 

Kívülről is megközelíthető gyalogosan a felső csarnok, megépültek a külterületi lépcsők

Az udvaron folyamatban van a sportpálya építése, amely során zajlanak a kertészeti -tereprendezések és elkezdték a növények telepítését. Emellett folyamatban van a gumipálya előkészítése a megfelelő rétegrenddel, ami tömörített több rétegű kavicságyazatból és szűrő betonból készül. Ezt követi az öntöttgumi burkolat, majd a sporttechnológiai eszközök telepítése, és a befejező kertészeti munkákkal zárulnak a külső munkálatok.

A sportkomplexum tetejének szigetelése hónapokkal ezelőtt megtörtént, a zöldtető kivitelezése pedig a Sedum sarj vetésével a napokban zárul, melynek közepére egy Ciszter motívum került.

„Az extenzív zöldtetőt több rétegben - termő -, szűrő-, és drénrétegbe - tagolható formában alakítottuk ki. A vegetációs réteg az ásványi összetevőkből állóm, kevés szerves összetevőt tartalmazó termőközeget (substrat) helyettesíti, mely tárolja a vizet és a tápanyagot, illetve elegendő helyet biztosít a gyökérzet számára is” – nyilatkozta Mészáros Tamás a Possibuild Kft. termelési igazgatója.

 



„A növényzet által fel nem vett vízfelesleg biztonságos elvezetéséről a drénréteg gondoskodik. Ez a réteg a víztároló és a drénréteg kombinációja. A termő -, és drénréteg közé került egy geotextil réteg is, ami szűrőfátyolként funkcionál, így megakadályozza a termőközegből származó finom szemcsék átjutását, ezáltal pedig biztosítja a drénezés hosszú távú működését” – fejtette ki a termelési igazgató.

Mint azt korábban is megírtuk, az új épületben két sportpálya épül egymás felett: alul egy kosárlabdapálya, felette pedig egy kézilabdapálya.

A fenti csarnok már egyaránt megközelíthető gyalogosan a Balogh-lejtő, és az udvar felől is, ugyanis Mészáros Tamás elmondta, hogy kialakították a hegyoldalban a lépcsőket az épület nyugati és keleti oldalán is.

A csarnok előtti részen befejeződtek a támfalazási munkálatok a Villányi úti bejárat mellett, ahova virágládákat is telepítettek, továbbá lerakták a térköveket.

 


Még a nehézségek ellenére is tartják a határidőt

Mészáros Tamás kitért arra is, a projekt során milyen nehézséget jelentett a pandémia miatt kialakult helyzet. Az alapanyagok sokszor nem érkeznek meg időben, sajnos a beszállítok is több esetben bizonytalanok a szállítás pontos dátumát illetően. Az időjárás kedvezett az építkezés előrehaladtának, ugyanakkor az időnként hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadék többször okozott problémát és a kültéri munkákat akadályozta.

Ennek ellenére az igazgató bizakodóan tekint a jövőbe:

„az épület elkészülte után megkezdjük a teszteléseket és ellenőrzéseket. Terveink szerint elkészülünk a megadott határidőre, és átadhatjuk az épületet a diákok legnagyobb elégedettségére”

- mondta el.

A jelentős múlttal bíró gimnáziumot 1912-ben alapították, a jelenlegi műemlék jellegű épületét Walder Gyula műépítész tervei alapján alakították ki, és 1929-ben adták át a Gellért-hegy lábánál.

A teljes beruházás várhatóan 2022. február hónapban fejeződik be.

 

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Horváth Építőmester Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Óbuda Grouplátszóbetonoktatási beruházássportcsarnokBudapestúj iskolaépület

Hírlevél

Hirdetés