2024.04.17, Szerda
Elérte a legmagasabb pontját a belváros kiemelkedő értékmentő beruházása
fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elérte a legmagasabb pontját a belváros kiemelkedő értékmentő beruházása

magyarepitok.hu

2021.09.03. 17:05 - Bíró Beáta

Az Oktogon mellett újjászülető több mint 140 éves palotában korhűen restaurált közösségi terekből nyílnak majd a lakások. A kivitelező magyar tulajdonú Bayer Construct Zrt. különösen figyel a védett műemléképület értékeinek megóvására. 

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Andrássy út 47. szám alatti eklektikus, neoreneszánsz stílusú épület felújítása. A munkálatok tavaly februárban kezdődtek és pénteken tartották a bokrétaavató ünnepséget.  

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Értékmegóvás és értékteremtés

Az A47 különösen értékes része a kapualj és a főlépcsőház, ahol a belső terekben neoreneszánsz díszfestés jelenik meg.

A kivitelező Bayer Construct Zrt. nagy hangsúlyt fektet a műemléki épületrészek és terek védelmére, a szomszédos épületek állagmegóvására, valamint a kiváló minőségű restaurátori munkálatokra.

 

 

Az épület régi szerkezetét nagyrészt megtartották, de több területen is megerősítésre, illetve anyagcserére volt szükség. Így például új alaplemezt helyeztek be, a pince feletti födém 95%-ban kicserélődött, több fal is vasbeton köpenyezést kapott, illetve új vasbeton zárófödém is készült.

 

Mostantól egy szerkezetkész épületen dolgozik a Bayer Construct

Mint a pénteki eseményen is megerősítették, a kivitelezés jól halad, a szerkezetkész épületben hamarosan megkezdődnek az elektromos, a gépészeti és a szárazépítési munkák. Ezután következhet a felületképzés, majd burkolás, melynek során egyedi falburkolatokat és asztalos szerkezeteket alakítanak ki.

A teljeskörű felújítás várhatóan 2022 második félévében fejeződik be.

 

 

A Bayer Construct Zrt. szakemberei korábban bravúros megoldásokkal telepítettek toronydarut az épület belső udvarába, amiről részletesen írtunk. A lépés komoly kihívást jelentett az Oktogon közelében fekvő terület szűkössége miatt, csak az engedélyeztetés három hónapig tartott, melyet sikeres megvalósítás követett.

 

Andrássy úti igényekre szabva

 

 

A 4700 négyzetméternyi hasznos alapterületen elérhető lesz

  • a mai kor gyors életvitelének megfelelő városi luxus,
  • a kényelmes polgári lét térigényét kiszolgálni tudó nagyvárosi luxus,
  • a tetőérben pedig az extravagáns, a város feletti lét életformájához igazítható luxus.

Az utcaszinten pedig üzlethelyiségeket alakítanak ki.

 

Patinás, polgári múlt

A sarokház 1878 és 1880 között épült, a bérpalotában a tulajdonoson kívül több tudós és vagyonos polgár is élt a XIX. és a XX. században. Az épület korábban a Világ című művészeti lap szerkesztőségének és kiadóhivatalának, valamint a Magyar Hírlap Rt-nek is otthont adott. Az A47 földszintjén működő egykori Palermo kávéház pedig a korszak irodalmi nagyságainak – Ady Endre, Molnár Ferenc – kedvelt helye volt.

 

 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.épületfelújításműemlékfelújításvilágörökségekBudapest

Hírlevél

Hirdetés