2024.03.19, Kedd
”Tiszta vizet öntünk a Dunába” - Csapadékvízszűrő-rendszerrel újul meg a pesti alsó rakpart
Képek: bkk.hu

”Tiszta vizet öntünk a Dunába” - Csapadékvízszűrő-rendszerrel újul meg a pesti alsó rakpart

magyarepitok.hu, BKK

2021.09.24. 18:30 - Füzi Nikolett

Újabb lépéssel került közelebb a pesti alsó rakpart az élhetőbb környezethez, a környezetbarát berendezés segítségével megoldódik a szakasz csapadékvíz-elvezetése is.

Hirdetés

Az ütemtervek szerint halad a pesti alsó rakpart júniusban kezdődött felújítása, egy új víztisztító berendezést is kiépítenek a pesti Duna-part belvárosi szakaszán - számolt be a legaktuálisabb munkafolyamatokról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Korábban már beszámoltunk róla, hogy jól haladnak a munkák a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részén. A felújítás során egy csapadékvízszűrő-rendszert építenek ki a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon, amely segítségével megtisztított csapadékvíz folyhat majd a Dunába. Az átépítés nemcsak környezetvédelmi szempontból nélkülözhetetlen, de esztétikailag is előnyösebb. A munkálatok kivitelezését a Strabag Általános Építő Kft. végzi, a projekt lebonyolítója pedig az Enviroduna Kft.

Az új berendezés egy fontos célt szolgál majd, ugyanis a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon eddig nem volt csapadékvíz-elvezető csatorna, ami azt jelentette, hogy a lehulló csapadék által lemosott különböző szennyeződések az útburkolatról egyenesen a folyóba ömlöttek.

A projektnek köszönhetően ezentúl egy új, hordalékfogóval és olajszűrővel ellátott berendezés teszi lehetővé, hogy a felszíni vizek megtisztítva kerüljenek a Dunába.

Már elhelyezték a szűrőberendezést

A csapadék a felszínről víznyelő aknákon át folyik majd le az úttest alatti, mintegy 600 méter hosszan húzódó csatornába, és egy ponton lesz kivezetése a folyóba, amely előtt az új szűrőrendszer segítségével megtisztul a szennyezett csapadékvíz. Ezen szűrőberendezés lehelyezése látható a fotókon, melynek tisztítókapacitása akár 150 liter is lehet egyetlen másodperc alatt - áll a BKK közleményében.

Fotó: BKK - a képen az új csapadékvízszűrő berendezés

 

Gyalogosbarát megújulás, zöldebbé is válik a partszakasz

A BKK tájékoztatása szerint ezen a héten a Markó utcai támfal burkolása is elkezdődik. A rakpartok gyalogosbarát megújítása első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti részén indult júniusban. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja.

A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során.

A megújult Idősebb Antall József rakpart ezen szakaszát idén év végén vehetik birtokba a fővárosiak.

Mi épül?BudapestBudapest Fejlesztési Központ (BFK)BKKpesti rakpartEnviroduna Kft.építőipari cégekkörnyezetvédelmi beruházásStrabag

Hírlevél

Hirdetés