2024.03.29, Péntek
Átadták a Nyírbátort és Nyírgyulajt összekötő 6 kilométeres kerékpárutat
Fotók: MTI/Balázs Attila

Átadták a Nyírbátort és Nyírgyulajt összekötő 6 kilométeres kerékpárutat

MTI, bringazas.hu

2021.11.09. 13:30 - Füzi Nikolett

A projekt célja elősegíteni a környék környezetbarát közlekedését, továbbá a balesetek megelőzése, így a két település között most már biciklivel is biztonságosan lehet közlekedni.

Hirdetés

Település fejlesztő beruházás valósult meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgyulaj és Nyírbátor között: két községet összekötő, közel 6 kilométer hosszúságú kerékpárutat adtak át a forgalomnak november 5-én.

Az útvonal megépítését Nyírgyulaj Község Önkormányzata megbízásából, a Petrucz Transz Kft. végezte el. Becsei György, Nyírgyulaj polgármestere elmondta, a beruházást közel 421 millió forint uniós és költségvetési forrásból finanszírozták.


Egy okoszebra is hozzájárul a biztonságos kerékpározáshoz

Az építkezések átadása kapcsán a Nyírgyulajon tartott sajtótájékoztatón Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta: Európában a hollandok és a dánok után Magyarország a harmadik leginkább bicikliző nemzet, köszönhetően annak, hogy ehhez számos szükséges infrastruktúrát és feltételrendszert a biztosítanak.

A teljes fejlesztés kivitelezése során megépült

mintegy 6 kilométer új nyomvonal, és az ehhez kapcsolódó útcsatlakozások, valamint többek között létesült csapadékvíz elvezető rendszer, támfalak, és egy okoszebra is.

Az útépítés mellett más feladatok elvégzése is szükségessé vált az érintett szakaszon:

Nyírtulaj beleterületi részein a munkálatokhoz kapcsolódóan 6 magántulajdonban lévő ingatlannál alakítottak ki, vagy helyeztek át a szakemberek nyomvonalba eső kerítéseket, közműveket, illetve kocsibeállókat.
 

Fotó: MTI/Balázs Attila

A fejlesztés hozzájárul a település turizmusának fellendítéséhez is

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az új útvonal segíti a helyiek munkába járását is, ugyanis sok nyírgyulaji dolgozik Nyírbátorban. Beszélt arról is, hogy

„a kerékpáros útszakasz kialakításának fő célja a balesetek megelőzése, továbbá a projekt fontos szerepet játszik a térség turizmusának támogatásában is”

- emelte ki a képviselő. Beszédében továbbá hangsúlyozta: Nyírgyulajban több mint másfél milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az elmúlt években.

Becsei György a jövőbeli tervek kapcsán beszámolt arról, hogy újabb hasonló projektek is várhatóak a jövőben:

„a hosszabb távú terveink közt szerepel, hogy kerékpárúttal kössük össze Debrecent, Nyírbátort és Szatmárnémetit, illetve, hogy létrejöjjön egy olyan összefüggő útszakasz, ami Tokajból indul, és egészen Máriapócsig tart” - mondta a településvezető.

Mi épül?Nyírségépítőipari cégekkerékpárútútépítésvárosfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés