2024.04.19, Péntek
Az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tárolója épül Monoron
Főkép: illusztráció: Pixabay, Fotók: Kovács Tamás/MTI

Az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tárolója épül Monoron

magyarepitok.hu, MTI

2021.11.24. 07:30 - Kolinek Nóra

A világ 46 államának 110 telephelyén jelen lévő oltóanyaggyár Magyarországon előállított termékeinek 86 százalékát az exportpiacokon értékesítik.

Hirdetés

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vakcinagyárat épít Monoron nyolcmilliárd forint értékben, amelynek nyomán az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre – közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházás bejelentéséről 2019-ben lapunk is beszámolt.

A komplexumban nagyjából 2,5 millió ampullányi vakcina raktározására lesz lehetőség.

A tárcavezető a francia állatgyógyászati vállalat raktárátadóján vett részt a Pest megyei városban, ahol zöldmezős beruházási csomag keretében új vakcinagyárat létesítenek.

Darázsi Kálmán polgármester, Pogácsás Tibor fideszes országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Marc Prikazsky, a Ceva csoport elnök-vezérigazgatója és Németh Zsolt, a Ceva-Phylaxia Zrt. vezérigazgatója (balról jobbra)
Fotó: Kovács Tamás/MTI

 

A projekt 180 új munkahelyet teremtett

Ez az első ütem, amely az állam által 1,6 milliárd forinttal támogatott, összesen 8,2 milliárd forint értékű fejlesztés keretében létrejött. A projekt megkezdése óta a cég 180 új munkahelyet hozott létre Magyarországon.

A miniszter beszédében kiemelte, hogy az állategészségügynek is megvan a "maga Covidja", például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában.

Szavai szerint az ezekhez hasonló járványok hatalmas károkat tudnak okozni, ugyanis az állatállomány nagymértékű pusztulásához, komoly gazdasági problémákhoz, illetve ellátási zavarokhoz vezethetnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Kovács Tamás/MTI

 

A hazánkban előállított termékek nagy részét az exportpiacon értékesítik

Szijjártó Péter leszögezte: a vírusok folyamatosan mutálódnak, így állandó innovációra, kutatásra van szükség, és ezért is fontos a Ceva mostani beruházása.

Kitért arra is, hogy

a világ 46 államának 110 telephelyén jelen lévő vállalat Magyarországon előállított termékeinek 86 százalékát az exportpiacokon értékesítik; ennek nyomán ezeknek a globális élelmiszerellátás biztonságának tekintetében is komoly hatásuk van.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a francia cégek alkotják az ötödik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, miközben Franciaország hazánk kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere. A Franciaországba irányuló magyar export értéke pedig 2021 első nyolc hónapjában 20 százalékkal emelkedett.

Galéria

Mi épül?Monorvakcinagyároltóanyaggyárüzemépítésüzemfejlesztésinnováció

Hírlevél

Hirdetés