2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Hamvaiból éled újjá a két éve leégett Ráday Felsőoktatási Diákotthon
magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Hamvaiból éled újjá a két éve leégett Ráday Felsőoktatási Diákotthon

magyarepitok.hu

2021.11.29. 13:33 - Füzi Nikolett

Már közel 60 százalékos készültségnél tartanak az újjáépítési munkálatok a budapesti egyházi felsőoktatási intézményben, amely a Laterex Építő Zrt. kivitelezésében valósul meg.

Hirdetés

Több mint kétéves várakozás után, egy jelentős projekt keretein belül újjáépítik, és átalakítják a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának Ráday Felsőoktatási Diákotthonát. Az intézményben két évvel ezelőtt tűz ütött ki, így az épület jelentős része visszafordíthatatlanul megrongálódott.

A fejlesztések Budapest belvárosának szívében, a Ráday út 28. szám alatt valósulnak meg a mintegy 4119 négyzetméteres alapterületen.

Itt fog elhelyezkedni a Püspöki hivatal, a Hittudományi kar, illetve egy teljesen új kollégiumi szárny is épül

– informálta lapunkat a kivitelező.

A kivitelezési munkálatok 2021. január elején kezdődtek meg a Laterex Építő Zrt. irányítása alatt, azonban a régi kollégiumi rész és a leégett tetőtér lebontása már korábban kezdetét vette a Dunamelléki Református Egyház által. A teljes beruházás közel 5 milliárd forint támogatásból valósul meg, és várhatóan 2022. május végére készül el.
 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarépítők.hu - A Képre kattintva képgaléria nyílik.


Több érv is szólt a lebontás mellett

2019. január 22-én a Ráday Kollégiumban tűz ütött ki, aminek következtében az épületszárny 3. és 4. emelete a tűz martalékává vált. Statikai szakvélemények alapján az épület szintjeit ért hőmérsékleti terhelés elérte azt a szintet, amely annak visszafordíthatatlan károsodásával jár, emiatt az épületet el kellett bontani.

A kollégiumi épület elbontását több érv is indokolta: elavulttá vált az alagútzsalus tartószerkezet, ami miatt nem lehetséges a szobák átrendezése egy biztonságos kiürítési útvonal kialakításához, továbbá korszerűtlen elektromos és gépészeti hálózattal rendelkezdett.

A kollégium bontásával új helyzet alakul ki az épület funkcionális kialakításának átrendezésére: lehetőség adódik az eddigi épület működési zavarainak orvoslására, átalakítására.

Püspöki Hivatal az épület első emeletén a Ráday utcai szárny teljes területén, illetve a Köztelek utcai szárny területének egyharmadán helyezkedik el. Szintén a Köztelek utcai szárnynak a pince szintjén helyezkedik el a Biblia Világa Múzeum és felette a Ráday Gyűjtemény Könyvtára és annak kiszolgáló helyiségei. Az emeleti szinteken a Károly Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar oktatási helyiségei, tanszékei kapnak helyet. 

 


Kívül-belül újjászületik a teljes épületszárny

A Ráday Felsőoktatási Diákotthon és a Dunamelléki Református Egyházkerület Székház és Konferencia Központjának újjáépítésének munkálataival kapcsolatosan a Laterex Építő Zrt. munkatársa adott bővebb tájékoztatást lapunknak.

Habár az épület nem számít műemléknek, a külső és belső homlokzat teljes felújításon esik keresztül, megőrizve annak műemlék jellegét. Mindemellett teljesen újra gyártják a Timpanon és a homlokzati díszeket, felújítják a nyílászárókat, több helyen pedig teljesen új szerkezeteket helyeznek el.

A kivitelezők információiból kiderült: a külső homlokzat közel 80%-a már elkészült.

Az épület teljes tetőszerkezete is átalakul: új, geometriailag és hőtechnikailag is jól használható tető készül, ahol helyet kap egy 50 KWp teljesítményű napelemes rendszer is, illetve hőszivattyúk biztosítják majd a szigorú energetikai körülményeket.

A felújítás kiterjed az épület belső részeire is, ahol a kivitelezők feladatát képezi a nyílászárók cseréje, valamint új burkolatot kapnak a helyiségek. Több helyen álmennyezetet alakítanak ki, valamint a teljes épületszárny tisztasági festést kap. Az itt dolgozók kényelmét szolgálva új vizesblokkokat és teakonyhákat alakítanak ki teljesen új bútorozással és gépesítéssel. Mindemellett azt is megtudtuk, a tetőtérben egy kisebb kápolna is helyet fog kapni.
 

 

Korszerű biztonsági rendszert és gépészetet valósítanak meg

A Kollégiumi szárny mélygarázs szintjén egy teljeskörű tűzvédelmi rendszert is kiépítenek a szakemberek. A bővítés során a pinceszinten 33 parkolóhely lesz biztosítható a teremgarázsban, de a bővítményben található a gépház és a Ráday könyvtár teljesen új tömörraktára is, amely a biztonság érdekében saját gázzal oltó rendszerrel, és teljes vízszigeteléssel van ellátva. Emellett az épület rendelkezik sprinkler tartállyal is, ami szintén a mélygarázs szinten helyezkedik el.

Ugyancsak fontos szerepet kapott a kollégium közösségi tereinek kialakítása, amelyek az épület déli végében, szintenként egymás felett helyezkednek el.

A létesítménybe 3 személyfelvonót, - köztük egy tűz esetén is használhatót - illetve 2 db kis teherfelvonót is kiépítenek.

 


Kellemes környezet a pihenésre, kikapcsolódásra

Az épület helyiségeinek elrendezését tekintve, a Markusovszky tér felől lehet majd belépni a kollégium földszinti szárnyba, ahol a kivitelezők egy főportát, továbbá éttermet, büfét és kávézó részt is kialakítanak.

A kollégium hálókörletei négy szinten helyezkednek el. Az alsó három szinten kétágyas szobák kapnak helyet, amelyeknek mindegyike rendelkezik saját terasszal, illetve vizesblokkal is, a negyedik szinten pedig a vendégszobák és lakások fognak elhelyezkedni. A különböző szintek a HTK első, és harmadik emeletével azonos, azokkal összeköthető szintben lettek kialakítva.

Mindemellett nem elhanyagolható szempont a kültéri területek kialakítása sem. A kivitelezők gondot fordítanak a megfelelő nagyságú zöldfelületek kialakítására is:

az épületegyüttes belső részén egy 530 m2 nagyságú zöldfelület és egy 45 férőhelyes kerékpártároló kap helyet.

 


A nehézségek ellenére is a terveknek megfelelően halad a projekt

A kivitelezőktől azt is megtudtuk, hogy a kivitelezés folyamán folyamatosan biztosítani kell az itt található Bibliamúzemban tárolt értékek víz és pormentességét, illetve a klímaberendezés energia ellátását, mind ezt úgy, hogy az épület új elektromos hálózatot kap és a teljes tetőszerkezet is elbontásra került.

Hozzátették azt is, a kivitelezést tovább nehezíti az épület elhelyezkedése a rengeteg szűk kisutca miatt, így az építkezésre rendkívül nehéz és komoly koordinációt igényel az anyagszállítás.

„Az idei év célkitűzése az volt, hogy az épületet a téli időszak előtt teljesen zárttá tegyünk, amely a terveknek megfelelően halad. Az intézmény teljes lezárásának befejező részénél tart jelenleg a projekt, és amint ez megvalósul, elkezdődnek a teljes belső részt érintő befejező munkálatok.”

- tették hozzá a szakemberek.

 

 

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.iskolafelújításkollégiumfejlesztésenergetikai korszerűsítésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés