2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Már zajlik a sportterület-rehabilitáció második üteme a budapesti sípályán
Fotók: Kércz Viktor / magyarepitok.hu

Már zajlik a sportterület-rehabilitáció második üteme a budapesti sípályán

magyarepitok.hu

2021.11.29. 16:13 - Gyöngyösi Klaudia

13 fix és 2 mobil hóágyú is telepítésre kerül az I. ütem során már kialakított gépészeti aknákba, a hozzájuk tartozó elektromos bekötésekkel, gépészettel és PLC vezérléssel együtt.

Hirdetés

A Normafa Park történelmi sportterületén olyan komplexum kialakítását tervezi, amely érinti az egyik régi sípálya helyreállítását is – tájékoztatta lapunkat a kivitelező Penta Kft.

Ezek a pályák már a XIX. század elején használatban voltak A 1970-es 80-as években ugyan sífelvonók már működtek itt és próbálkoztak a hóágyúzással is, de az akkori technológia hosszú távon nem bizonyult megfelelőnek.

Fotók: Kércz Viktor / magyarepitok.hu

Havas teleken ezek a területek napjainkban is használatban vannak, ám a sport és kulturális igények megfelelő szinten történő kiszolgálásának  érdekében  a legmagasabb színvonalú szolgáltatások biztosításával szeretnék  korszerűsíteni ezt a területet. Ezt a fejlesztést Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzata  állami támogatásból valósítja meg.

A beruházás a Penta Általános Építőipari Kft. munkájával valósul meg.

A tervek egyik része a volt Sport Hotel területéről induló és a Szaniszló rét, valamint az Anna rét északi részén sífutó pálya, valamint szánkó és gyakorló pálya kialakítása.

A pályák területe megközelítőleg 7000 négyzetméter, mely kiegészül a 300 négyzetméteres technológiai épülettel, továbbá az ezt követő ütemek során kialakítandó, közönségkiszolgáló terekkel (kiszolgáló épület) is.

 

A beruházás kivitelezése több ütemben valósul meg

Az I. ütemben a hókészítési rendszer alapjait készítették elő a szakemberek mely során:

  • a vízvezetékek,
  • az elektromos földkábelek,
  • a távközlési kábelek,
  • valamint a sűrített levegő szállítását biztosító vezetékeket helyezték el.

Mindezek mellett a sípálya megvilágítására szolgáló gépészeti aknák és a közvilágítási oszlopok elhelyezése is folyamatban van.

A kivitelező úgy informálta lapunkat, hogy a földkiemeléskor geotextília terítéssel óvták meg a gyep felületet, valamint a füvesítés helyreállítási munkák során külön figyelmet fordítottak arra, hogy csak olyan fűmagkeveréket alkalmazzanak, ami az adott területen őshonos növényfajokat tartalmazza.

 

Hamarosan a második ütem is elkészülhet

A sípálya építési munkák II. üteme során a sífutó- és szánkópályához kapcsolódó gépészeti létesítmények fognak megvalósulni, melynek helye egy meglévő garázsépület átalakításával és teljes körű felújításával jön létre: tartószerkezeti, építészeti, gépészeti, villamossági és tűzvédelmi feladatokkal tarkítva.

Az épületen belül 3 darab víztározó medencét (egyenként megközelítőleg 100 m3-es tárolókapacitással) kell elhelyezni, amelyek a jövőben a hókészítési rendszer vízellátását fogják szolgálni. A víztározókban lévő víz megfelelő hőmérsékletűre hűtéséről egy hűtőtorony fog gondoskodni, melynek beépítése - az épület tetején - szintén ebben az ütemben fog megtörténni.

Telepítenek továbbá 13 fix és 2 mobil hóágyút is az I. ütem során már kialakított gépészeti aknákba, a hozzájuk tartozó elektromos bekötésekkel, gépészettel és PLC vezérléssel együtt.
Technológiai szempontból ezek a hóágyúk  a legmodernebbnek számítanak, mivel a környező európai országokban a legtöbb sípálya hasonló felszereltséggel bír.

Az I. ütem kivitelezése 2021. májusában kezdődött, és határidő előtt elkészült. A II. ütem kezdete 2021.szeptembere. A projekt várhatóan 2022. márciusában fejeződik be.

Galéria

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.NormafaBudapestsportberuházásoksípálya

Hírlevél

Hirdetés