2023.01.31, Kedd

Hirdetés

Mérföldkőnek tekinthető fejlesztést kap a nagy múltú hazai szalámigyár
Főkép: Karnok Csaba/delmagyar, Fotók: Szigetváry Zsolt/ MTI

Mérföldkőnek tekinthető fejlesztést kap a nagy múltú hazai szalámigyár

magyarepitok.hu, MTI, Délmagyar

2021.11.02. 10:40 - Kolinek Nóra

A Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti.

Hirdetés

Csaknem 40 milliárd forintos, napelem-telepítéssel is járó üzemfejlesztést jelentett be a Pick Szeged Zrt. pénteken. A barnamezős beruházáshoz az állam 10,6 milliárd forint támogatást nyújt, ami hozzájárul 1900 munkahely megőrzéséhez.

A tervek szerint a projekt nyomán 2030-ig mintegy 25 százalékkal fog növekedni a nemespenészes szalámi értékesítési volumene.

Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ismertette: Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés. Mint mondta, ehhez nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar is, amely idén eddig 12 százalékkal növekedett, így termelési értéke 2021 első nyolc hónapjában elérte a csúcsteljesítménynek számító 2700 milliárd forintot.

Hozzátette, hogy

a szektor sikerét az adja, hogy jól ötvözik az évtizedes-évszázados örökséget az innovációval, és a magyar termékek ezért a nemzetközi piacokon is keresettek. Utóbbit mutatja, hogy a Magyarországon több mint 143 ezer embernek munkát adó iparágnak 42 százalékos az exportaránya.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szigetváry Zsolt/ MTI

 

A tradíciót a legmodernebb technológiával ötvözik

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy

a beruházás a cég több mint 150 éves történetében is egyedülállónak és mérföldkőnek mondható.

Közölte, hogy a "szalámik szakértőjének", a legismertebb magyar élelmiszerbrandnek számító vállalat nettó árbevétele tavaly 72 milliárd forint volt, és termékei iránt folyamatosan nő a kereslet külföldön is, amit jól mutat, hogy mára az export adja az árbevétel 30 százalékát.

A Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti. A Pick jelenleg 10 ezer tonna szalámit tud gyártani évente, a fejlesztéssel ezt 25 százalékkal tudják majd növelni.

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója Fotó: Szigetváry Zsolt/ MTI

 

Az új üzemben a 150 éves tradíciót fogjuk ötvözni a XXI. század legmodernebb megoldásával. Megőrizzük persze a bükkfán füstölést és a természetes penészedési folyamatot. Az épületre pedig napelemeket fogunk telepíteni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk – tette hozzá Takács István.

Mi épül?Pick Szeged Zrt.szalámigyárSzeged

Hírlevél