2023.03.28, Kedd
Szeleta Park – Látogatóközpontban mutatják be az Európában egyedülálló őskori kultúrát
Látványterv és fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Vajda János/MTI

Szeleta Park – Látogatóközpontban mutatják be az Európában egyedülálló őskori kultúrát

magyarepitok.hu, MTI

2021.11.05. 08:30 - Kolinek Nóra

Az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozó látogatóközpont a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Hirdetés

Szerdán helyezték el a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park látogatóközpontjának alapkövét. A Bükk keleti kapujában, Miskolcon épülő létesítmény a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és állami beruházás keretében valósul meg.

A Közbeszerzési Hatóság oldalán található információk szerint a kivitelezést az FK-RASZTER Építő Zrt. végzi.

A rendezvényen Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára azt mondta, a nemzeti parkok számára 2021 a beruházások éve volt: harminc fejlesztés fejeződött be 8,7 milliárd forint értékben. Szólt arról, hogy a beruházást a kormány 800 millió forinttal támogatja.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A központ élményszerűen mutatja be a Bükk sokszínűségét

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert

a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon tudják majd bemutatni.

Az igazgató kiemelte: a látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a "játszva-szórakozva tanulást" és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását.

A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai - Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció-együttes.

Balról jobbra: Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Kalmár László, a kivitelező FK-Raszter Zrt. műszaki igazgatója és Orosz Eszter, a MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetője 
Fotó: Vajda János/MTI

 

Kültéri kalandparkot is kialakítanak

A Közbeszerzési Értesítőben szereplő adatok alapján a létesítményben egyebek mellett kialakítanak:

  • egy 192 négyzetméteres „Kőkori Karszt Kaland” beltéri játszóteret egyedi, többszintes játszóvárral, ahol helyet kap 1 sziklatorony, 18 db bükkös, 1 függőhíd, 1 fedett átbújó és csúszda;
  • egy 70 négyzetméter alapterületű „Bikkmakk” elnevezésű kültéri játszóteret;
  • valamint egy „Pókfonál” kültéri kalandparkot a látogatóközpont belső udvarán 485 négyzetméternyi területen, ahol mászóka-rendszer, egyedi óriáscsúszda, drótkötélpálya és hinták várják a gyerekeket.
A Szeleta-barlang bejárata Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az igazgató ismertette: a Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb "ősember-barlang" a Szeleta.

Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Mi épül?MiskolcBükki Nemzeti Parktermészetvédelemlátogatóközpont

Hírlevél

Hirdetés