2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Új funkciókkal születik újjá kecskeméti Kodály Zoltán zeneakadémia kolostorépülete
Fotó: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu (2020)

Új funkciókkal születik újjá kecskeméti Kodály Zoltán zeneakadémia kolostorépülete

magyarepitok.hu

2021.11.29. 19:30 - Füzi Nikolett

A zenepedagógiai intézetben jelenleg a teljeskörű belsőépítészeti felújítások zajlanak a Horváth Építőmester Zrt. kivitelezésében.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, egy átfogó felújítási projekt keretén belül
zajlik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének otthont adó műemléki védettségű kolostorépületének korszerűsítése, illetve új oktatási és kutatási funkciókkal való bővítése.

A fejlesztést több ütemben végzik el, tavaly mintegy 2000 négyzetméternyi területen már elkészült a komplett tetőszerkezet megerősítése, jelenleg pedig zajlik az épület teljes belső felújítása.

Az egykori ferences kolostor épületének renoválása összesen 20 hónap alatt, a Modern Városok Program keretében, a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezésében valósul meg, több mint 2 milliárd forintnyi hazai és európai uniós forrásból.


Különleges eljárással erősítik meg az épület alapzatát

A Zeneakadémia épületének előrehaladásával kapcsolatosan a HÉP munkatársa, Herczeg Zoltán építésvezető adott bővebb tájékoztatást lapunknak.

A projekt során jelenleg az intézet alatti új helyiségek kialakítása zajlik, ennek érdekében bővítik a pince szintet. A pince és a földszinti falak egy utólagos épületszigetelést kapnak, továbbá szükségessé vált az épület alapjának megerősítése is, amelyet a szakemberek talajszilárdítással végeznek, úgynevezett injektálásos, talajátitatós eljárással.

Az építésvezető azt is hozzátette, az területen érintett földmunkák régész felügyelet mellett fognak zajlani.

Emellett folyamatban van a jelen előírásoknak megfelelő energetikai és korszerű gépészeti és elektromos hálózat kiépítése, új liftakna kialakítása, valamint az épületben a kovácsoltvas csillárok, gipszstukkók, díszes belső ajtók és mészkő padló burkolatinak restaurálása.

 

Új, letisztultabb funkciót adnak a kolostorépületnek

Az épület Kecskemét egyik legértékesebb műemlékvédelem alatt álló öröksége, amely funkcionalitásában is kiemelkedően sokrétű: egyszerre látja el az oktatási-igazgatási, kollégiumi, könyvtári- és archívumi feladatokat, de az állandó kiállításoknak és hangversenyeknek is ez az épület ad otthont.

Annak érdekében, hogy a zeneoktatás központja egy sokkal letisztultabb formában születhessen újjá, az építésvezető hangsúlyozta,

a kolostorépület teljeskörű építészeti és műemléki megújítása funkciótisztítással párosul.

A felújítást követően a túlzsúfolt, túlhasznált épületnek megszűnik a hangversenytermi rendeltetése, és fő funkciójaként az oktatás-igazgatás szerepét fogja betölteni, amelyhez kiszolgáló jellegű helyiségeket is kialakítanak. Ugyanakkor nem kerül ki az épületből a kollégium és a könyvtári-archívum, valamint tovább funkcionál majd a kamarakoncerteknek és rendezvényeknek alkalmas helyszínként is.
 

Teljes akadálymentesítést és korszerű gépészetet is kialakítanak

Mindezeken felül az építésvezetőtől azt is megtudtuk, a pinceszinten lévő pilléres-boltozatos tércsoportban többcélú használatot biztosító közösségi funkciókat terveznek, de egyéb munkaelemek is tartoznak a fejlesztéshez:

  • a fennmaradó, és bővítményként tervezett területen olyan épületgépészeti, elektromos és a használatot kiegészítő helységek létesülnek, mint az informatika, elektromosság, hőközpont, szellőző gépház, raktárhelységek, vagy liftgépház,
  • az épület körül angolakna bővítményeket létesítenek a szellőztetőrendszer kültéri egységei részére,
  • továbbá a rekonstrukció teljes körű akadálymentesítéssel történik.
     

A Kodály-kert fejlesztése is a jövőbeli ütemtervek között szerepel

A 1975-ben létrehozott intézet a felújítást követően a kodályi alapokon nyugvó zeneoktatás valódi fellegvárává válhat: a több ütemben zajló fejlesztés befejeztével alkalmassá válik majd a nemzetközi tekintélynek örvendő foglalkozások, nyári kurzusok lebonyolítására,

valamint a zeneszerző és zenetudós szellemi hagyatékának őrzésére, életművének ápolására és kutatására is.

A tervek szerint a későbbi munkálatok során a korábbi szakközépiskolai ingatlanon egy új épületet is kiviteleznek, továbbá teljesen felújítják a hozzá kapcsolódó épületszárnyat is. Ezen felül az épületek által körülhatárolt Kodály-kert fejlesztése is megvalósul,

a kertben egy 250-300 fő befogadására alkalmas hangversenyterem épül.

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.műemlékfelújításiskolafelújításLiszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemKecskemét

Hírlevél

Hirdetés