2024.04.25, Csütörtök
Újjászületik a velemi Avar szálló: két éven belül újra diákok ezrei tölthetik meg élettel
MTI/Varga György

Újjászületik a velemi Avar szálló: két éven belül újra diákok ezrei tölthetik meg élettel

MTI

2021.11.18. 17:00 - Füzi Nikolett

Két ütemben zajik majd a teljes felújítás, amely során helyi vállalkozók és mesteremberek renoválhatják a rossz állapotban lévő ikonikus táborozási helyszínt.

Hirdetés

Régóta várt épületfelújítást jelentettek be a Vas megyei Velem községben: újjászületik a jelenleg elhagyatott, leromlott állapotban lévő Avar Szálló épülete, amely egykoron fiatalok ezreinek szolgált táborozási helyszínként.

Az erdő közvetlen közelségében található szálló épületének felújítási munkálatai egymilliárd forintos kormányzati támogatással kezdődtek meg, az ingatlant kormánydöntéssel a katolikus egyház, a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adták - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón.
 

Helyi építőipari vállalkozások valósíthatják meg a projektet
 

A sajtóeseményen Soltész Miklós elmondta:

az épületegyüttes felújítást követően, kitűnően alkalmas lehet ifjúsági szállásként, zarándokszállásként, lelkigyakorlatos házként, a környéke pedig táborozóhelyként is működhet, valamint egyéb turisztikai lehetőségeket is nyújthat.

Hozzátette: a korábban szebb napokat megélt, jelenleg üresen álló, a térség ikonikus épületének számító Avar Szálló megújulva segítheti a Kőszegi-hegység természeti értékeinek bemutatását,

a felújítás pedig munkát adhat az építőiparban tevékenykedő helyi vállalkozók, mesteremberek számára.

Az államtitkártól megtudtuk, a felújítás a tervek szerint két ütemben zajlik és várhatóan 2023 nyaráig tart majd, a teljes projekt megvalósításához pedig amennyiben szükséges, újabb támogatás is érkezhet.

 

 

Több beruházással is fejlesztik párhuzamosan a várost

Soltész Miklós továbbá szólt arról is, hogy Kőszegen több egyházi épület felújítása is megkezdődött: ezek közé tartozik a Jézus Szíve templom tornyának és tetőszerkezetének rendbetétele, amelyről korábban már lapunk is beszámolt. A templom megmentése szinte az utolsó pillanatban kezdődött, hiszen az épület beázó teteje miatt a festett vakolat is erősen rongálódott és a templom teteje is dőlni kezdett, ezért sürgős beavatkozásra volt szükség.

Emellett hozzátette, a támogatás részeként megújul a Kálvária-templom és a Szent Vér kápolna is.

 

Fotó: MTI - Jézus Szíve templom

 

Már 20 éve áll kihasználatlanul a 60 éve épült szálló

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: Vas megyében jól használják fel azokat a támogatásokat, amelyeket a magyar templomfelújítási program nyújt, több vasi település templomának felújítása zajlik, ezzel párhuzamosan pedig a Magyar falu programban is elérhetőek olyan támogatások, amelyek vallási és közösségi helyek megújítását szolgálják.

Emlékeztetett arra is, hogy

Celldömölkön például nemrég adták át a volt bencés kolostor épületét, amely szintén leromlott állapotban volt és ma már az állami szerepvállalásnak köszönhetően ismét a kisváros dísze.

A velemi Avar Szálló a 2000-es évek eleje óta nem működik, de a fejlesztés által ismét élettel telhet meg: a Szombathelyi Egyházmegye kiemelt célja a beruházással, hogy újra ifjúsági és családos táborok helyszíneként szolgálhasson. Az épületegyüttes az 1960-as évek második felében épült KISZ tábornak, majd ezt követően 1986-ban bővítették és korszerűsítették a főépületet. A szálló területén három szállásépület, egy faházakból álló egység és két sportpálya is található.

Mi épül?Vas megyeegyházi fejlesztésekzarándokszállásépületfelújításközösségi épületekKőszegturisztikai fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés