2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A végéhez közeledik a Bakáts tér felújítása: a kerület főtere közösségi térként is funkcionál majd
Fotók (2021.10.22.): Láng Péter / magyarepitok.hu

A végéhez közeledik a Bakáts tér felújítása: a kerület főtere közösségi térként is funkcionál majd

magyarepitok.hu

2021.12.06. 18:30 - Füzi Nikolett

A Penta és a Vianova 87 közös munkájának köszönhetően, mintegy 11 ezer négyzetméternyi közterület fejlődik a ferencvárosi Bakáts téren és környezetében.

Hirdetés

Az ütemterveknek megfelelően halad a Bakáts teret és környezetét érintő közlekedési és infrastrukturális fejlesztési projekt, ahol jelenleg összesen közel 10.900 négyzetméternyi közterületen zajlanak a munkálatok. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a fejlesztés egyaránt érinti a Bakáts teret, a Bakáts utca Bakáts tér – Lónyay utca közötti szakaszát, valamint a Tompa utca Bakáts tér – Ferenc krt. közötti részt is.

Fotók (2021.10.22.): Láng Péter / magyarepitok.hu

A végéhez közeledő projekt 2021. júliusában kezdődött és közel nettó 839 millió forintból valósul meg a Penta Általános Építőipari Kft. és a VIANOVA 87 Közmű és Útépítő Zrt. konzorciumának kivitelezésében, a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata megbízásából -informálta lapunkat a kivitelező.

A tájékoztatásból kiderül, jelenleg a teljes területen folyamatban van a munkavégzés, pillanatnyilag burkolatépítés, növénytelepítés, zöldterületek kialakítása és új kandeláberek telepítése zajlik. A továbbiakban a végleges forgalomtechnika és az utcabútorok kiépítésére kerül sor.

 

Nagy erőkkel zajlanak az útpálya korszerűsítések

A felújítás ideje alatt több helyen is forgalmi rend változást vezetnek be:

Gépjárművel a Ráday utcából a Kálvin tér felől, a tér északi oldalán a Knézich utca felé lehet majd közlekedni, továbbá a Ráday utcából a Ferenc krt. felől a tér déli oldalán a Tompa utcában lehet majd a Ferenc krt. felé haladni. A Tompa utca egysávos egyirányú út lesz, a Bakáts utca Lónyay utca – Ráday utca közötti szakasza pedig zsákutca lesz a Bakáts tér felé.

A Bakáts utca aszfaltozott burkolata helyett bazalt nagykockaköves felületet alakítanak ki egyoldali merőleges parkolóval. Az útmunkálatok kiterjednek továbbá a Bakáts téren található útra és parkolókra, valamint a Tompa utcára is, ahol egyaránt Ráday térköves útburkolatot alakítanak ki a kivitelezők. A gyalogosok közlekedésére szolgáló felületek nagyrésze „klinker” burkolatú lesz , a tér nyugati oldalán pedig a templom előtti területen kiskockakő és nagykockakő burkolat kivitelezése van folyamatban.

Fotó: Penta Kft.

 

Az utak mellett a zöldfelületek és közösségi terek is fejlődnek

Az útépítés mellett más feladatok is megvalósulnak a beruházás által körbe ölelt területen, ahol többek között az Assisi Szent Ferenc Plébánia műemléképülete és a IX. kerületi Önkormányzata is elhelyezkedik. Lapunk érdeklődésére megtudtuk, a kerület főtere közösségi térként is funkcionál majd:

a tér ékköve lesz a templom bejárata előtt épülő 14 méter átmérőjű intarziás díszburkolat, valamint, mivel általában ezen a területen rendezik meg a kerület nagyobb rendezvényeit, egy színpad elhelyezésére is lehetőséget biztosítanak a felújítás alkalmával.

Emellett a Bakáts tér más szempontokból is alkalmasabbá válik majd a kikapcsolódásra: a tér keleti oldalán, a templom mögött pihenő és találkozó tér épül ki a terület teljeskörű zöldfejlesztésével együtt. A jelenleg 225 négyzetméternyi zöldterület közel nyolcszorosára nő, összesen 1730 négyzetméternyi fa és zöldnövény lesz a felújított területen.

Több helyen új közvilágítási rendszert fejlesztenek, továbbá megújulnak az utcabútorok, és a meglévő fák teljes körű védelme mellett, új zöldterületeket is kialakítanak. A kivitelezők tájékoztatásából az is kiderül, hogy ennek érdekében új fákat ültetnek Stockholm Faültetési Rendszer (SFR) alkalmazásával, amely biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kapjanak majd.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kerékpárosok és a mozgáskorlátozottak közlekedése is egyszerűbb és biztonságosabb lesz az új környezetben.

A projekt várhatóan 2022. januárban ér véget.

Galéria

Mi épül?Penta Általános Építőipari Kft.Bakáts térBudapestközlekedésfejlesztésinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés