2024.03.28, Csütörtök
Az NMHH új épülete egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Az NMHH új épülete egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg

magyarepitok.hu

2021.12.19. 10:00 - Füzi Nikolett

A Grabarics kivitelezésében épülő EMC mérőlabor és szerverközpont során már megkezdődött a födém építése, ezzel a párhuzamosan pedig már elkészült az első emeleten a homlokzat mintafelülete is.

Hirdetés

A tervek szerint haladnak a munkálatok a fővárosi Visegrádi utcában épülő, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) székházának beruházásán. A komplexum építése 2020 májusban kezdődött, a kivitelezés pedig a tervek szerint két és fél évig tart összesen.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Grabarics Építőipari Kft. nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a „EMC mérőlabor és szerverközpont építése” projekt kivitelezési jogát. A Visegrádi utcai telephelyen jelenleg 7500 négyzetméteren működik az NMHH épülete, amely az új létesítménnyel közel 15000 négyzetméterre bővül. A beruházás megbízója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt, a generáltervezési feladatokat a Nirmana Építésziroda Kft. végezte el, az épület vasbeton felszerkezeti munkálatain pedig a CLC-Construct Építőipari és Szolgáltató Kft. dolgozik.

A három föld alatti és az öt felszín feletti szinttel bíró új épületrészben az irodák, a tárgyalók és a mélygarázs mellett egy nagykapacitású számítógépes adatközpont, egy mérőkamra, rendezvényterem és több laboratórium is helyet kap majd.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás - A képre kattintva galéria nyílik meg.



Az építkezést komoly környezet- és munkavédelemi folyamatok előzték meg

A kivitelezés területén zajló munkálatokról a Grabarics Kft. projektvezetője, Liszi Marianna informálta lapunkat és elmondta, 2020. május 27-én több hetes szakmai és tájékoztató előkészület után vehették át a lehatárolt munkaterületet. Hozzátette, az átadást összetett munka- és tűzbiztonsági, környezetvédelmi, építésszervezési, hulladékgazdálkodási szempontokat is figyelembe vevő felkészülési folyamat előzte meg:

A szerződéskötés és munkaterület átvétele között eltelt egy hónapban a megrendelő NMHH és a kivitelező munkatársai közösen dolgoztak azon, hogy a szerződéskötés után szükséges előkészületek is zökkentőmentesen haladjanak.

Ennek a közös tervezőmunkának eredményeképpen az átadás előtt elkészült a Munkabiztonsági-, Tűzvédelmi- és Egészségügyi Terv, valamint a Környezetvédelmi– és Hulladékgazdálkodási Terv, és az Építésszervezési Terv is

 


Már nagy erőkkel zajlanak a három pinceszint belső munkálatai

A projektvezető a projekt során felmerült nehézségek kapcsán elmondta, a kivitelezés teljes időszakára több mérföldkövet is meghatároztak, melyek mindegyike komoly feladatot jelent a kivitelezést végző szakemberek számára.

szerkezetépítés, amely február 3-án kezdődött el a CLC Construct Kft. kivitelezésében, november végére készült el. A teljes szerkezet monolit vasbeton szerkezetű. Az előregyártott szerkezetek előállítását a Grabarics Vasbetonra, azaz a GVB–re bízták, az alaplemezhez és a felszerkezethez szükséges betonacélt pedig szintén a GVB biztosította.

Jelenleg a térszín alatti területeken, - azaz a három pinceszinten – 2021 szeptemberében kezdődtek meg a belső munkafolyamatok, gépészeti és elektromos szerelések, festési munkák, miközben javában zajlik a szerkezetépítés a térszín feletti épületrészeken.

„2021 novemberében a negyedik emeleti függőleges szerkezetek még javában készültek annak érdekében, hogy december elején a födém építése megkezdődhessen. Ezzel a párhuzamosan az első emeleten már elkészült a homlokzat mintafelülete, mely elfogadását követően megkezdődhet a homlokzatépítés”

- tájékoztatta lapunkat Liszi Marianna projektvezető a komplexum aktuális állásáról. „A befejezésig további fontos részhatáridőket is teljesítenünk kell, ilyen az EMC mérőkamra átadása a technológiai szerelésekre” – tette hozzá.
 

 

Szoros az idő, de a legnagyobb kihívások ellenére is a tervek szerint haladnak

Mindemellett még számos feladat áll a projekt befejezéséig a kivitelezők előtt. A projektvezető kifejtette, a létesítmény kivitelezése során kétségkívül az idő jelenti a legnagyobb kihívást, műszaki szempontból pedig - a jelenleg zajló szerkezetépítést követően - a homlokzat kialakítása lesz nagy próbatételt jelentő feladat. A tervező sokféle anyagot tervezett be a homlokzatra, ezek együttes megjelenítése impozáns homlokzati képet fog eredményezni.

Vékony Péter vezető építész az alapkőletételi ünnepségen kiemelte, hogy

minőségi anyagok felhasználásával a 21. századi követelményeknek megfelelő tudásközpont épül, többéves tervezés eredményeként. Az épület arculatában és energetikai megoldásaiban is illik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, környezetbarát és hatékony építési megoldásokat vonultatva fel.

„Nagyon fontos számomra, hogy akik a projekten dolgoznak, mindannyian érezzék, hogy csak együtt tudjuk a célba juttatni a projektet. Minden résztvevő munkája kiemelten fontos része az egésznek. Nagyon magas minőségű Megrendelői elvárásnak kell megfelelnünk, ennek szellemiségnek mentén kell a munkát végezni. Nagyon sok fiatal van a csapatban, akiknek ez az első épületük. Reméljük, sokat tudnak tapasztalni, tanulni az itt eltöltött idő alatt”fejtette ki gondolatait zárásképp Liszi Marianna.

 

 

Galéria

Mi épül?Grabarics Kft.Nirmana Építésziroda Kft.CLC-Construct Kft.Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Budapestközépület

Hírlevél

Hirdetés