2022.11.28, Hétfő
Célegyenesbe fordultak a városligeti Néprajzi Múzeum munkálatai
magyarepitok.hu/Erdei Mihály

Célegyenesbe fordultak a városligeti Néprajzi Múzeum munkálatai

magyarepitok.hu

2021.12.01. 13:45 - Füzi Nikolett

Több, mint háromszor nagyobb kiállítótérrel és új állandó tárlattal nyitja meg a kapuit jövő tavasszal a Néprajzi Múzeum új épülete, amely a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. közös munkájával valósul meg.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, a Liget Budapest Projekt keretében, a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium közös munkájával valósul meg a Néprajzi Múzeum új létesítménye, amely a több mint százéves története során először költözhet a gyűjtemény saját igényei szerint kialakított otthonába. A projektben az Óbuda Group a Főber Zrt.-vel konzorciumban a projektmenedzsment, a műszaki ellenőrzés és a költségmenedzsment feladatait látja el, a homlokzati burkolattartó acélszerkezetért pedig a Weinberg '93 Építő Kft. szakemberei feleltek.

Nemrég arról írunk, hogy nem csak az építészeti megoldások terén kapott látványos megjelenést a múzeum új épülete: bemutatták a létesítmény új arculatát is, amelyben szintén a figyelemfelkeltő megoldásokra törekedtek, és egyben tükrözi a megújulást, valamint a jelenkorral való szimbiózist.

Ezúttal pedig lapunk egy sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejáráson vett részt,

ahol a már célegyenesbe fordult kivitelezés jelenlegi állapotát tekinthettük meg.

Az eseményen részt vett és felszólalt:

  • Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa,
  • Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója,
  • Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója,
  • és Ferencz Marcel, a Napur Architect vezető tervezője.

 

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu - A képre kattintva képgaléria nyílik meg.


Elkészült az épület impozáns üveghomlokzata

Az épületet körbeölelő üvegfüggöny látványos különlegessége az azt borító, közel félmillió pixelből álló fémrács háló, amely az épülethomlokzat karakteres részeként 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg. Mindemellett a helyszínbejáráson az is kiderült, hogy

befejezéséhez közelítenek a múzeum tetőkertjének munkálatai is, melyen változatos növényfajokkal gazdagon beültetett, több mint 7.000 négyzetméteres zöldfelületet alakítanak ki.

Nem csak a felszínen haladnak jó ütemben a munkálatok: a Napur Architect által tervezett épület mintegy 60 százaléka térszint alatt kap helyet, ahol befejezésükhöz közelítenek a szakipari munkálatok, összes mintegy 3.000 m2 gépészeti területet alakítottak ki az épület ellátásához.

A világszínvonalú kiállítóterek építése is hamarosan elkészül, a Néprajzi Múzeum korábbi Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7.000 m2-es alapterület áll majd rendelkezésre a múzeum szakembereinek.
 


Egy speciális robot helyezte el a néprajzi motívumokat megformáló pixeleket

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a helyszínbejáráson elmondta, az ütemterveknek megfelelően halad a projekt:

„Európa jelenleg legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztésének, a Liget Budapest Projektnek részeként épülő Néprajzi Múzeum kivitelezése az előzetes tervek szerint halad, tavaly szeptemberben az építkezés elérte legmagasabb pontját, év végén pedig szerkezetkész állapotba került. Idén év végére pedig látványos módon fordult célegyenesbe az építkezés, hiszen elkészült az épület ívesen emelkedő „domboldalait” körülölelő, impozáns üveghomlokzat.” Kiemelte, továbbá hogy

"erre az „üvegfüggönyre” pedig egy egyedi és karakteres, közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszter szerkezetű fémrács hálót feszítettek körbe."

A pixeleket egy speciális robot helyezte be a lézervágott alumínium rácsokba, melyekből több mint 2.000 darabot rögzítenek fel az épületre. A kis kockákból 20 magyar és 20 nemzetközi (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) néprajzi motívum kortárs újraértelmezéseként megszülető formák álltak össze.

Ez a különleges megoldás nem csak esztétikailag egyedi és formabontó, hanem műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja, hozzájárulva az energiatakarékos működéshez.
 

 

Összességében 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén

„Az épület másik jellegzetességének, a hatalmas, gyakorlatilag a Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkertnek a kialakítása is hamarosan befejeződik: több mint 3.000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe növényeket és fákat ültettek.

Virágos és hagymás évelőkből mintegy 1.500, lombos cserjékből 7 db, örökzöldből közel 100 db, díszfűből majd 700 példányt ültettek el. Összességében 7.300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén.”

tette hozzá dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A szabadon bejárható park hangulatos közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit, legmagasabb pontjain különleges panorámát nyújtva a Városligetre és a Hősök terére.
 

 

Már 125 éve is a Városliget adott otthont a néprajzi gyűjteményeknek

A Városligetben való megjelenés korszakos változás lesz, hiszen a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, amely eddig még nem működött olyan épületben, amit eredendően az intézmény igényeinek megfelelően alakítottak volna ki. Most a múzeum a korábbi kiállítóterek többszörösével lel új, kifejezetten a számára épített otthonra a Városligetben, ahová tulajdonképpen hazatér:

a nagyközönség számára 1896-ban itt, a Millenniumi Kiállítás Néprajzi Falujában mutatkozott be először, majd hosszú évekig a Városligetben álló nagy Iparcsarnok adott teret a néprajzi gyűjteménynek.

Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: „A Néprajzi jövő tavasszal egy, a múzeum hazaérkezését bemutató látványos időszaki kiállítással várja a látogatókat több, mint 1000 négyzetméteren, „Megérkeztünk” címmel, amely a gyűjtemény legjelesebb, emblematikus tárgyaiból mutat be, mintegy annak keresztmetszeteként, egy különleges válogatást.
 

Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója


Méltó helyszíneket kapnak a lenyűgöző kiállítások és látványtárak

"Ugyancsak az épülettel egy időben nyílik meg több, mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér is, amely egy különlegesen installált tárgyegyüttes bemutatásával egy egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre” – emelte ki Kemecsi Lajos.

A ZOOM térben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet, így új összefüggésbe helyezve találkozhatunk itt például a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykapuval s egyik legnagyobb tárgyával, egy egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajóval (Herman Ottó gyűjtése 1898-ból a Balatonról), de szerephez jutnak itt például változatos formájú tűzcsiholó vasak is közel 700, a Néprajzi Múzeum sokszínűségét bemutató tárgy mellett.

A ZOOM tér másik impozáns eleme az Ősrobbanás elnevezésű monumentális vitrin (7 x 3m) lesz, melyben 170-nél is több tárgy kap helyet.

Különleges élményt fog nyújtani az épület főlépcsője mellett 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is, amely bepillantást enged a kerámiagyűjtemény mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül más megvilágításban láthat a látogató, mint a hétköznapokban. Ebben a lenyűgöző kiállításban és látványtárban több ezer kerámia tárgy kerül bemutatásra a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből.
 

 

Moduláris tematikával mutatják be a múzeum történelmét

Az új Néprajzi Múzeum megnyitását követően két lépcsőben, külön-külön attrakcióként fog megnyílni az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat.

Az intézmény 150 éves gazdag, sokrétű gyűjteményére épülő, több mint 3.000 műtárgyat, fotót, kéziratot, zenei anyagot felvonultató, 2022 őszén megnyíló Gyűjteményi kiállítás azt az izgalmas történetet mondja el, hogy mi is maga a Néprajzi Múzeum, tárgyai miként álltak össze az idők során gyűjteménnyé és múzeummá, hogyan lehet a történetileg kialakult gyűjteményt újraértelmezni, érthetően, izgalmasan bemutatni. A kiállítás történeteket mesél tárgyak és emberek, helyek és életvilágok, kutatók és terepek, gyűjtők és múzeum kapcsolatáról.

A kiállítás moduláris szerkezetű, melyben az egyes témák önálló egységenként is értelmezhetők, ugyanakkor egymáshoz is sok szálon kapcsolódnak.

A tervek szerint 2022 őszén megnyíló Ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja, és a megszólított korosztályok számára legalkalmasabb befogadási és megismerési módszereket kínálja. Múzeumi műtárgyak mesélnek a világot működtető emberek, dolgok és tárgyak hétköznapjairól, ezek különbözőségéről és hasonlóságáról. Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, az evés, a játék és a munka, a történetmondás vagy a zenélés.

Emberek és tárgyak történetein keresztül a látogatók felfedezhetik, hogy ezekre az alapszükségletekre milyen különböző kulturális válaszokat adnak a világ különböző részein élt vagy élő embertársaik.

A kiállítás kiváló elfoglaltságot kínál majd a családoknak, gyerekcsoportoknak, kamaszoknak, szülőknek és kisbabáiknak: a játék, a tanulás, az eszmecsere, a közös gondolkodás, kikapcsolódás és bekapcsolódás helye lesz egyszerre.

 


Az új Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye lesz

A létesítmény a Városligeti fasornak a parkhoz csatlakozó végében épül meg. Ez a terület az Andrássy út megépítése előtt hagyományosan a Liget kapujaként szolgált, s a múzeum elkészültével jövő tavasszal ismét a park egyik fontos bejárata lesz.

A múzeum munkálatainak 2017-es kezdetéig itt rendkívül méltatlan és környezetkárosító módon egy több mint ezer autót befogadó, részben lebetonozott, részben kockakővel burkolt parkoló állt, mely immáron a múlté, az elkészült intézményt megújult zöldfelület és egy hangulatos promenád fogja körülölelni.

A rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson 2018-ban tervei alapján a világ legjobb középületének választott s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntetett új Néprajzi Múzeum 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit.

A Néprajzi Múzeum új épületét bemutató látványos videó ide kattintva tekinthető meg.
 

 

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Magyar Építő Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Néprajzi MúzeumLiget Budapest ProjektBudapestVárosliget

Hírlevél