2024.04.24, Szerda
Interaktív tárlattal bővült az Ördöglovas felújított kastélya
Fotók: NÖF

Interaktív tárlattal bővült az Ördöglovas felújított kastélya

magyarepitok.hu, NÖF

2021.12.11. 14:40 - Kolinek Nóra

A Komárom-Esztergom megyei műemlékegyüttes helyreállítása során hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestéseket és mennyezetfreskókat restauráltak.

Hirdetés

Pénteken átadták a felújított bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttest. A legendás Ördöglovas, gróf Sándor Móric egykori rezidenciájának műemléki helyreállítása a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1.723 millió forint európai uniós és 557 millió forint hazai támogatásból 2018. és 2021. között valósult meg. A kivitelezést a Pharos ’95 Kft. végezte.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) pénteki közleménye szerint a fejlesztési terület kiterjedt a főépület mindkét szintjére. Az intézői udvar délkeleti szárnyában üzemi területeket alakítottak ki, a kastély főépülete és a mellékszárnyak által körülölelt díszkert szintén megújult, ahogy a kastélypark is.

Fotók: NÖF  
A képre kattintva galéria nyílik.

A főépület építési munkái során megújultak a nyílászárók, helyreállították a belső tereket, padlózatokat, de a gépészeti és elektromos rendszereket is megújították. A hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestéseket és mennyezetfreskókat egyes részeken restaurálták.

A fejlesztés egyik érdekessége, hogy visszahelyezték az emeleti Raffaello-teremben a páratlan szépségű, Sanquirico-tervezte mennyezeti falképegyüttest. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.

 

 

Az épületegyüttes és a kastélypark rendezvényhelyszínként is funkcionál majd

A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna, valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt.

A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja rendezvényhelyszínként is funkcionál majd.

A kastélypark megújítása a történeti elemek megőrzésének a céljával természetvédelmi szempontok alapján történt. A kastélyparkban a tematikához kapcsolódó játszótér, landart alkotások, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.

 

Interaktív kiállítás mutatja be az Ördöglovas életét

A NÖF tájékoztatása szerint

a kastély főépületében kapott helyet egy modern, élményközpontú interaktív tárlat, mely szimulációs eszközök segítségével mutatja be a mozgalmas életű gróf Sándor Móricot és lányát, a divatdiktátor Sándor Paulina grófnőt.

A kiállításon visual guide-on 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen jelenítik meg az épület történetét. A tárlat keretében a földszinten a kastély történetébe nyerhet betekintést a látogató, amint XIX. századi pompájában a Sándor-Metternich család nevezetes tagjainak adott otthont, de látványos kiállítási elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is.

Az emeleti termek két szárnya bemutatja Móric gróf és lánya életének meghatározó eseményeit, kiemelve a lovas sportot, vadászatot és a korabeli divatvilágot.

 

A milanói Scala díszlettervezője készítette a belső termek dekorációját

A bajnai kastély egykori tulajdonosa, gróf Sándor Móric, a félelmet nem ismerő Ördöglovas a legendák szerint saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületen belül is gyakran lovon járt.

A középkori alapokon álló barokk főnemesi rezidencia klasszicista stílusú átépítését és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, a belső termek díszítésére pedig a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico kapott megbízást.

Lánya Metternich-Sándor Paulina a XIX. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legizgalmasabb személyisége volt. Diplomatafeleségként bejárta Európát, Franciaországban a császárnéval együtt diktálta a trendet, Bécsben divatklubot alakított, Wagner neki ajánlotta egyik zongoradarabját, Edgar Degas pedig megfestette őt egy fénykép alapján.

 

Galéria

Mi épül?Pharos '95 Kft.BajnakastélyfelújításKomárom-Esztergom megyeműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogramépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés